Мач деспота Стефана Лазаревића Новаку Ђоковићу

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић постао је први носилац мача „Златни Витез – Свети Стефан Деспот Српски“, који је у његово име у Старом Двору примила портпаролка Александра Радујко.

Управни Одбор Краљевског Реда Витезова саопштио је да је мач намењен „највећем савременом планетарном српском витезу Новаку Ђоковићу“.

„Мач заиста изгледа импознатно. Са великим поштовањем вечерас стојим испред вас и са великом захвалношћу организаторима због ове величанствене награде“, истакла је Александра Радујко.

Објаснила је да је Ђоковић на кратком одмору и да му је веома жао што није могао да присуствује, као и да је веома захвалан због награде.

„Сигурна сам да ћемо организовати примопредају, а до тада нека ово буде поклон за рођендан и ја ћу му то првом приликом дати“, навела је Радујко.

Мач је уручен на свечаној Спасовданској додели признања Витез феста, а мач је ручни рад ковача ŽЖељка Пантића из Смедерева и реплика је средњевековног једноипоручног мача Светог Деспота Стефана Лазаревића, са изгравираном орнаментиком на оšштрици, коžжној ручки и футроли.

Велелепни мач је специјално искован за ову прилику уз консултацију археолога и стручњака за средњовековно оруžжје Марка Алексића, и најлепшšа је историјска реконструкција светски признатог „српског“ мача икада рађена у Србији до данас.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је вечерас у Старом двору додели признања и захвалница „Витез феста“.

На истом догађају Краљевски ред витезова уручио је и признања свим заслужžним институцијама, појединцима, учесницима и партнерима који су помогли да се одржžи Витез фест 2016.

Ова витеšшка манифестација одржžава се сваке године на празнике Врбица и Цвети, са благословом патријарха српског Иринеја, а под покровитељством кнегиње Линде Карађорђевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару