Смрт Пабла Неруде је форензички изазов

Међународни тим експерата за геномику и форензичких стручњака објавио је да ће проучавати посмртне остатке Пабла Неруде, чилеанског песника и добитника Нобелове награде за книжевност, како би покушали да утврде узрок његове смрти.

Тим стручњака ће се фокусирати на идентификацију патогених бактерија које би могле да буду узрок Нерудине смрти. 

Истраживачи кажу да ће користити технике које ће омогућити издвајање, чишћење и обогаћивање фрагмената бактеријског ДНК, а за које се надају да ће пружити геномичке податке који ће им помоћи у решавању скоро 43 године старе мистерије Нерудине смрти.

„Истрага истине о смрти песника Пабла Неруде је форензички изазов. Надамо се да ће рад Чилеанског програма за људска права и научника допринети измирењу различитих група у Чилеу“, наводи у саопштењу форензички генетичар Нилс Морлинг, директор Катедре за форензичку медицину Универзитета у Копенхагену.

Левичарски песник је умро 1973, 12 дана после пуча којим је генерал Аугусто Пиноче дошао на власт, а било је спекулација да су га отровали агенти тајне службе десничарског диктатора.

Нерудино тело је, због истраге о узроку смрти, ексхумирано у априлу 2013. и тада нису пронађени трагови отрова. Према званичној верзији, прослављени песник преминуо је од тумора простате.

Чилеанска влада је 2015. објавила да је веома вероватно да је трећа страна била укључена у Нерудину смрт, при том упозоривши да би можда било потребно извршити додатне тестове.

Остатке Нерудиних костију и зуба анализираће у лабораторији Центра за древну ДНК канадског Универзитета Мекмастер и Катедре за форензичку медицину Универзитета у Копенхагену. 

Неруда је био члан Комунистичке партије Чилеа, посланик и бивши амбасадор у Француској.
Добитник је Нобелове награде за књижевност 1971. године.

Возач Пабла Неруде сумња у верзију да је песник умро природном смрћу и тврди да га је Неруда позвао из болнице у Сантијагу и рекао му да се лоšе осећа након šто је примио инјекцију у стомак.

Неки верују да је Неруда отрован у 69. години, јер је био присталица свргнутог председника Салвадора Аљендеа и страховало се да би могао да постане лидер опозиције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару