Клуни: Оскари се крећу у погрешном правцу

Након глумице Џејде Пинкет Смит и редитеља Спајка Лија, критикама овогодишњег избора номинованих за Оскаре, у ком нема ниједног црног глумца ни глумца неке од мањинских заједница, придуржио се и двоструки Оскаровац Џорџ Клуни.

Клуни: Оскари се крећу у погрешном правцу Клуни: Оскари се крећу у погрешном правцу

„Америчка филмска академија се креће у погрешном правцу. Морамо то да побољшамо. Били смо бољи раније“, рекао је славни глумац, преноси Би-Би-Си.

„Пре десет година, Академија је свој посао боље обављала. Сетите се само колико је Афроамериканаца тада било номиновано. Око 2004, било је пуно номинованих црнаца, као што су Дон Чидл и Морган Фримен“, навео је Клуни, додавши да црнци с правом сматрају да их филмска индустрија запоставља, те да је требало да филмови Creed, Concussion, Beasts of No Nation и Straight Outta Comton добију више номинација.

„Ми сада говоримо о Афроамериканцима, а за Хиспаноамериканце је ситуација још гора“, оценио је Клуни.

Његова кенијска колегиница Лупита Нионго, звезда филмова 12 година ропства и Ратови звезда: Буђење силе, изразила је своје разочарaње потпуним одсуством разноврсности међу номинованима.

Глумица, која је 2014. освојила Оскара за најбољу споредну улогу, написала је на Инстаграму да „подржава оне који позивају на промену“, истичући да би додела Оскара требало да буде „свестрани приказ оног најбољег што филмска уметност има данас да понуди“.

Критикама се придружио и британски редитељ Стив Меквин, чија је драма 12 година ропства пре две године освојила Оскара за најбољи филм.

„Црним глумцима се морају пружити фер шансе. Мислим да расизам има пуно везе с тим, али да се и сами људи не усуђују да размишљају ван одређених форми, за које мисле да су задате“, објаснио је Меквин за Би-Би-Си.

Његов земљак Дејвид Ојелово, који је тумачио лик Мартина Лутера Кинга у филму Селма, рекао је да га Америчка филмска академија не репрезентује премда је њен члан.

„Та институција не рефлектује америчку нацију“, оценио је, алудирајући на чињеницу да су више од 90 одсто чланова Академије белци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару