Читај ми!

Аустралија укинула титуле витезова и дама

Неколико месеци након што је бивши премијер Тони Абот изазвао велико незадовољство у јавности додељивањем титуле аустралијског витеза супругу британске краљице, Аустралија је укинула титуле витезова и дама у свом систему одликовања.

Премијер Аустралије Малколм Тернбул данас је рекао да се британска краљица Елизабета Друга сагласила с препоруком аустралијске владе да се укину витезови и даме.

Многи у Аустралији сматрају да је Аботова одлука да принца Филипа прогласи витезом на аустралијски национални дан (26. јануар), био почетак краја његовог лидерства.

Абот је у јануару рекао да је време да Аустралија одликује војводу од Единбурга због његовог „рада и посвећености“, али је касније рекао да је та одлука била непромишљена.

У септембру је смењен с чела владајуће странке десног центра Либералне партије после чега је изабран Малком Тернбул.

Тернбул који је 1999. године предводио кампању да Аустралија постане република, рекао је данас да титуле витезова и дама „нису прикладне“ у модерној Аустралији. Одлука о укидању неће утицати на постојеће витезове и даме.

Титуле витезова и дама укинуте су 1976, годину дана пошто је уведен аустралијски систем одликовања уместо британског. После су 1986. накратко враћене, а коначно их је поново увео Абот 2014. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи