Читај ми!

Давутоглуов гаф: Разликујемо се од ИД за 360 степени!

Турски премијер Ахмет Давутоглу исмејан је због изјаве да се турска верзија ислама разликује за 360 степени од оне коју следи екстремистичка група Исламска држава.

Давутоглу је направио очигледан гаф гостујући на турској телевизији када је покушао да оповргне тврдње да је неуспех турске владе да се обрачуна са џихадистима ИС за последицу имао двоструки бомбашки напад у Анкари у коме је погинуло 99 људи.

„Постоји 360 степени, не 180 степени, разлике између ислама који ми бранимо и оног који је на уму Даешу“, рекао је Давутоглу гостујући у среду на телевизијској станици Шоу ТВ, користећи друго име за ИС, пренео је АФП.

„Један (ИС) је искључив, а други (турски) је толерантан и пример како ислам и демократија могу да коегзистирају“, додао је он.

Опозиција и блогери похитали су да укажу да 360 степени имплицира пун круг - супротно од оног што је Давутоглу желео да каже.

„Јасно је шта се догодило са стратешком дубином, сад је на реду геометријска дубина“, написао је Твитеру посланик прокурдске Народне демократске партије (ХДП) Идрис Балукен.

„Статешка дубина“ је позната књига о спољној политици Турске, чији је аутор Давутоглу, бивши универзитетски професор.

Главна опозиционе Републиканска народна партија (ЦХП) поделила је дефиницију термина „360 степени" на свом званичном Твитер налогу, са насловом: „Образовање је императив“.

Давутоглу се, такође, изазвао подсмех овог викенда својом изјавом, одмах после напада у Анкари, да је бомбаш самоубица одговоран за напад у јулу у Суручу, када је погинуло 34 људи и он сам, „ухваћен и приведен правди“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи