Читај ми!

Испуњена последња жеља Мексиканцу који је тврдио да је Троја била у БиХ

Породица покојног мексичког хотелијера и хомеролога Роберта Салинаса Прајса, који је тврдио да се Тројански рат збио у БиХ, у долини Неретве, расула је пепео из урне с његовим посмртним остацима по насељу Габела, јужно од Чапљине.

Син Роберто Салинас Леон је пепео просуо по остацима старога града у Габели, који је његов отац означио као главни тројански град Илиј, а том чину су присуствовали само чланови породице и њихови најближи пријатељи из Херцеговине, преноси Јутарњи лист.

На тај начин је испунио очеву жељу да део његових посмртних остатака почива у „његовој Троји“.

Прајсову тезу је, наводно, потврђивало кретање звезде Сириjус коју спомиње Хомер у Илијади и Одисеји, а чији је положај идентичан положају те звезде гледане с подручја југа Херцеговине.

Уз то, ту је и митска птица чапља, спомињана у Хомеровим еповима по којој је Чапљина добила име, а која не живи у Малој Азији.

„За нас је ово посебан догађај. Први пут након очеве смрти смогли смо снаге да дођемо у крај који је он толико волео“, рекао је Роберто Салинас Леон и најавио да ће наставити да ради на очевом делу.

Салинасова кћерка Мери Ли Салинас најавила је издавање сликовнице за децу коју је на тему Илијаде и Одисеје пре смрти направио њен отац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи