Читај ми!

Двострука оскаровка преминула у 105. години

Луиза Рајнер, прва глумица која је добила Оскаре две године заредом, умрла је у 105. години. Звезда златне ере филма, 1930-их година, умрла је од упале плућа у свом дому у Лондону.

Глумица немачко-аустријског порекла каријеру је почела као тинејџерка код аустријског редитеља Макса Рајнхарта и у неколико немачких филмова.

Средином тридесетих година открио ју је ловац на таленте из америчког студија „Метро-Голдвин-Мејер“, који је тражио нове европске лепотице које ће парирати Грети Гарбо.

Први филм у САД Escapade снимила је 1935. године, али су је улоге у наредним
филмовима прославиле.

Своје место у историји кинематографије Луиза Рајнер је осигурала улогама у филмовима Велики Зигфилд 1936. и Добра земља 1937. године, за које је освојила Оскаре.

Била је прва глумица која је награду америчке Академије добила две године узастопно. То је касније успело још само четворо њених колега: Спенсер Трејси, Џејсон Робардс, Том Хенкс и Кетрин Хепберн.

После Оскара, каријера Рајнерове почела је да иде низбрдо таквом брзином да многи сматрају да је она једна од првих жртава „проклетства Оскара“.

Луиза Рајнер је и сама рекла да је двоструки Оскар најгора ствар која је могла да јој се деси и да јој статус филмске звезде није донео срећу.

У годинама које су уследиле водила је битку са студијом, редитељима и продуцентима око своје каријере, због чега је отишла из Холивуда у Њујорк. Већ четрдесетих година њена глумачка каријера била је завршена.

„Била сам машина, практично, оруђе у великој фабрици, и нисам могла ништа да радим“, рекла је Рајнерова у интервјуу за Асошијетед прес 1999. године, додајући да јој нису дали улоге у филмовима које је желела, као што је био За ким звона звоне.

„Тако да сам отишла. Побегла сам“, рекла је глумица.

Крајем 1930-их и почетком 1940-их година, играла је у још неколико холивудских филмова, међу којима The Toy Wife, The Great Waltz и Hostages, али без већег успеха.

Остатак живота углавном је провела у Енглеској, ретко снимајући. Један од последњих филмова у којима је играла био је Коцкар, по роману Фјодора Достојевског, 1998. године.

Луиза Рајнер била је три године у браку с писцем Клифордом Одетсом, а 1945. године се удала за издавача Роберта Нитела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи