Читај ми!

Насмејана краљица

Енглеска краљица Елизабета Друга прославила је 88. рођендан и најстарији је монарх у свету. Позната је као озбиљна и чврста особа која стоички подноси сваку ситуацију. Ипак, и краљица се насмејала.

Сваке године за свој рођендан енглеска краљица Елизабета Друга добија портрет. За 88. рођендан који је управо прославила, фотограф Дејвид Бејли објавио је њену црно-белу фотографију, направљену у марту у резиденцији у Лондону, која приказује насмејану краљицу, у креацији Анђеле Кели.

Многе је то изненадило, јер на досадашњим портретима краљица је имала озбиљан израз лица, што је често критиковано. Ове године краљица показује ведрију страну своје личности.

Краљица Елизабета Друга рођена је 21. априла 1926. године. На тај дан оглашава се топовска паљба у лондонском Грин парку и са Лондон тауера. Ипак, званична прослава краљичиног рођендана одржаће се се 14. јуна. Јер, од 1805. године важи правило да се рођендан краља или краљице прославља друге суботе у јуну, пошто су тада пријатније временске прилике.

На британски престо Елизабета Друга ступила је 1952. Има четворо деце, најстарији принц Чарлс је претендент на престо, мада се све више говори да би уместо њега то могао да буде његов син, краљичин унук, принц Вилијам.

Међутим, краљица није следила пример белгијске или холандске краљице које су абдицирале у корист наследника сматрајући да млађи треба да преузму руковођење монархијом. Њен став је јасан - ни због старости неће абдицирати.

Британска краљица је формално једна од најмоћнијих особа на свету, али у пракси она готово увек делује у складу са саветом владе. Врховни је гувернер Цркве Енглеске.

Сваки Ускрс и викенде краљица проводи у дворцу Виндзор, остале празнике у службеним резиденцијама широм земље.

Нови портрет краљице Елизабете Друге биће коришћен у оквиру промотивне кампање Great.

Показало се да је краљевска породица један од најјачих британских брендова. Туристи, који долазе првенствено да би обишли знаменитости у вези са краљевском породицом, годишње оставе у Великој Британији око 500 милиона фунти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару