Читај ми!

„Јапански Бетовен“ краљ преваре?

Ни Лудвиг, а још мање Бетовен – Јапанац Мамору Самурагочи не само да није компоновао класична дела која му се приписују, већ није ни глув, тврди композитор који је 20 година писао музику уместо „Јапанског Бетовена“.

На конференцији за штампу, Такаши Нигаки је изашао „из сенке“ и открио тајну коју је чувао последњих 18 година – да је аутор свих дела која је изводио Јапанац Мамору Самурагочи. Његова исповест, коју је телевизија преносила уживо, трајала је више од једног сата.

„Већ 18 година компонујем уместо Самурагочија“, навео је смиреним гласом композитор.

Према романсираној верзији свог живота, Самурагочи је оглувео у 35. години, али је наставио да пише музику.

Прославио се симфонијом коју је посветио жртвама атомске бомбе бачене на Хирошиму 1945. године.

Са својим затамњеним наочарама и дугом црном косом, „Јапански Бетовен“ је освојио срца Јапанаца.

Након документарца у којем Самурагочи обилази подручје погођено цунамијем и дружи се са преживелим жртвама, више од 100.000 Јапанаца похрлило је да купи његову симфонију Хирошима, која је постала позната као „симфонија наде“.

„У почетку сам пристао без много размишљања да компонујем за њега. Али његова популарност није престајала да расте и почео сам да страхујем да ће превара бити откривена“, објаснио је Нигаки у интервјуу за недељник Шукан буншун.

„Временом сам схватио да он не уме да компонује. Мислио сам да сам његов асистент, а заправо сам био његов саучесник“, навео је 43-годишњи професор музике.

„Неколико пута сам хтео да прекинем, али би ме он плаћао да наставим. Прошле године ми је послао имејлом поруку да ће се убити ако престанем да компонујем“, испричао је музичар.

Од првог тренутка када сам га срео до данас никада нисам помислио да је глув.

Сигурно му није било лако да се све ово време претвара да не чује, рекао је Нигаки који је уверен да Самурагочи савршено чује.

„На почетку разговора говорио би рукама или читао са усана, али би потом сасвим нормално комуницирао“, навео је Нигаки.

Дугогодишње ћутање се Нигакију није претерано исплатило. За 20 година колико је радио као композитор „у сенци“ зарадио је свега седам милиона јена (51.000 евра) за двадесетак дела.

Решио је да прекине ћутање када је чуо да ће се јапански клизач Даисуке Такахаши такмичити на Зимским олимпијским играма у Сочију, на музику „Јапанског Бетовена“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару