Читај ми!

Путин и Сигал промовишу здрав живот

Председник Русије Владимир Путин „вратио се“ у Стаљинову еру по програм оцењивања физичке спремности ученика, назван „Спремни за рад и одбрану“, уз подршку глумца Стивена Сигала.

Владимир Путин, председник Руске Федерације, позвао је данас на оживљавање праксе из совјетске ере – да сва школска деца морају да прођу тестове физичке спремности, оценивши да ће их то научити да „одбране себе, своју породицу и домовину".

Тим поводом појавио се данас са Стивеном Сигалом, холивудском акционом звездом и носиоцем седмог дана у аикиду, на догађају посвећеном промовисању здравог живота међу младима.

На скупу у школи борилачких вештина на ободу Москве, Путин, љубитељ џудоа и пливач, заложио се за повратак програма оцењивања физичке спремности ученика, назван „Спремни за рад и одбрану".

По том програму, уведеном 1931. године, у време совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Стаљина, од све школске деце и студената захтевало се да редовно пролазе тестове физичке спремности, а они који би то успели, добијали би сребрне и златне значке.

У првим годинама, програм је био усредсређен да припреми децу за служење у Црвеној армији, али је постепено губио на значају, да би престао да постоји са сломом Совјетског Савеза 1991.

Од тада, физичко васпитање углавном је препуштено самим школама.

Руски министар спорта Виталиј Мутко рекао је на седници Владе, којој је Путин председавао, да ће његово министарство радити на томе да до 2016. широм Русије успостави стандарде физичког васпитања.

Путин је указао да Русија мора да посвети више пажње физичком васпитању јер каска за другим земљама. Додао је да су руска деца сада у „знатно горем" физичком стању него пре неколико деценија.

Путин је поручио да стандарди физичког васпитања морају да буду флексибилни.

„Они не треба да буду превисоки, како би се избегло да људи добију срчани удар", рекао је Путин, преносе руске новинске агенције.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи