Дрвене лептир-машне из Медвеђе путују у све крајеве света

Породица Стојановић из Медвеђе покренула је 2014. године производњу модних детаља од дрвета. Месечно направе око хиљаду еколошких, дрвених лептир-машни које продају широм света. Уз нову опрему, планирају и проширење производног програма.

Када је пре седам година за свој рођендан дизајнирао и ручно направио лептир-машну од дрвета, Немања није ни слутио да ће тај модни детаљ постати веома тражен на тржишту. Како су стизале поруџбине из света преко интернета, Немањина необична идеја полако је прерасла у породични посао.

По струци је виши анестетичар, у души уметник који живи и ствара на релацији Београд–Медвеђа.

„Само радом, одрицањем, стрпљењем и, наравно морам да напоменем, уз највећу подршку и помоћ мог тате, успео сам да остварим своје снове. Из наше радионице отпутовало је на десетине хиљада дрвених аксесоара који се и дан-данас носе широм света“, објашњава дизајнер Немања Стојановић.

Брзо су се сродили са дрветом отац Горан, електроинжењер, и млађи брат Јован са дипломом Високе пословне школе.

Од дрвених лептир-машни до икона и дубореза  

Уз помоћ Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа и Развојне агенције Србије, набавили су савремене машине. Од прошле године уз модне детаље праве и украсне кутије, сатове, чивилуке, магнете, чак и торбе од дрвета.

„Најбољи је орах који је сув, стар, зато што он има бољу текстуру, мало је тврђи за обраду, али убедљиво је најбоље дрво за ову нашу производњу. Овде има много ствари које могу да се дораде, убаце нови производи – само треба добра воља, жеља“, каже Горан Стојановић из Медвеђе. 

„Може да се заради лепо, али је доста напоран посао, није уопште лак. Треба да пустимо у погон и другу машину и на тој другој машини ћемо радити дрвене иконе и дуборез“, прича Немањин брат Јован.

Креативни, марљиви, вредни. Предаха, кажу Стојановићи, нема. Производни програм ускоро ће употпунити и дрвеним сувенирима који ће из Медвеђе одлазити у бање широм земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару