Тело као платно

Неким мајсторима четкице уместо мирног и равног платна више одговара кожа модела. Технике боди пејнтинга усавршавају се већ вековима, а најталентованији уметници креирају права уметничка дела које је тешко разликовати од одела, крзна или објеката.

Украшавање тела сликама одвајкада је будило интересовање људи. Докази о боди пејнтингу (body painting), то јест осликавању тела, који многи сматрају најстаријим видом уметности, датирају из времена пре више хиљада година.

У стручној литератури наводи се да су своја тела украшавали припадници урођеничких племена широм Африке, Азије, Јужне Америке, као и делова Аустралије и острва у Пацифику.

Менди, древна уметност украшавања коже каном, још се практикује у Индији и земљама Средњег Истока током свадбене цермоније, религиозних ритуала преласка или других свечаности.

Популарност на Западу боди пејнтинг је стекао током шездесетих година прошлог века када су припадници хипи покрета користили нагост као израз независности и протест против строгих друштвених норми.

Данас је осликавање тела прихваћено много више и често се организује у оквиру модних дешавања, па и обичних забава.

Једној врсти боди пејнтинга подвргавају се глумци, али и оперски певачи, јер улога некада захтева њихово „маскирање". Међутим, особа коју најчешће виђамо осликану је кловн.

Овај лик омиљен међу децом прилично се једноставно осликава уз мало беле, црне и црвене боје и обавезно је праћен црвеним лоптастим носем, коврџавом периком, смешним оделом и кловновским ципелама.  

Мајстори четкице могу да осликају кожу да са таквом прецизношћу да се „костим" који прекрива наго тело у неким случајевима готово не може разликовати од одеће.

Користећи сунђере и четкице уметник наноси тање или дебље слојеве специјализоване боје на чисту кожу.

Будући да се боја „понаша" као лепак, за специјалне ефекте - сјај, шљокице, каменчиће, траке, паперје- најбоље је да се причврсте за кожу непосредно после њеног наношења.

Током времена јавила се потреба за фестивалима боди пејнтинга који на истом месту окупљају професионалне уметнике и аматере.

Најталентованији уметници увелико се припремају за Светски боди пејнтинг фестивал који се сваке године одржава крајем јула у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи