Одговори лекара, 26. децембар 2015.

Дајемо Вам савете, решавамо недоyмице и указујемо где грешите. И ове суботе, Ваша РТС-ова онлајн клиника.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Шта да радим? Имам непријатан задах годинама. Узимала сам жваке, ментол бомбоне, воду за испирање уста. Ишла сам код стоматолога и све је исто. Не пушим, не пијем. (М.Б)

Одговор: Непријатан задах из уста представља проблем који може бити изражен у различитом степену, и као такав негативно утиче на психолошко стање особе, јер спутава свакодневну комуникацију. Узроци непријатног задаха су бројни, а уклањањем узрока, најчешће, проблем непријатног задаха се решава. С обзиром на то да сте навели да не пушите, не конзумирате алкохол и да је хигијена уста одговарајућа потребно је искључити нека обољења. На пример, обољења горњих и доњих дисајних путева (инфекције синуса, тонзилитис, бронхитис, хронична обољења плућа) и обољења гастероинтестиналног тракта (гастроезофагеални рефлуx, хијатус хернија).

За уклањање непријатног мириса могу се користити различита дезодорантна средства, у виду спреја или водице за испирање уста, сијалогогна средства која стимулишу лучење пљувачке такође могу елиминисати непријатне мирисе из уста (кисели сокови, киселе и љуте бомбоне, жвакаће гуме). Ако и након спровођења ових мера не престане задах потребно је посетити стоматолога специјалисту оралне медицине који ће спровести одговарајућу терапију, а у случају искључења оралних узрока затражити и додатна испитивања специјалиста других грана. (Др Сандра Мрђа)

Питање: Имам 43 године, а последња два месеца коса ми је нагло опала. Пробала сам много тога: разне ампуле, паковања за косу, пијем „Бевиплекс“ и витамин Е. Међутим, ништа не помаже. Шта је решење, које анализе да урадим? (С.С)

Одговор: Потребно је да одете на преглед код дерматолога, како би се погледао корен длаке и утврдио могући разлог опадања косе. Да бисте отишли припремљени на преглед урадите комплетну крвну слику са биохемијским анализама, укључујући ниво гвожђа и хормонски статус штитне жлезде (ТСХ, Т3, Т4). (Др Снежана Калабић)

Питање: Угојила сам се десетак килограма и никада нисам била дебља. То ме је погодило и кренула сам са интензивним тренинзима. Међутим већ после првог тренинга, кренуло је да ме пробада у грудима. Да ли ја имам проблем са срцем? До сада нисам имала и да напоменем имам 30 година. (Н.К)

Одговор: Пре сваког тренинга, морате да урадите вежбе загревања. С обзиром на то да сте тек почели да вежбате, потребно је кренути са мањим серијама и постепено их повећавати. Уколико се тегобе наставе или појачају, идите код свог изабраног лекара. (Др Снежана Калабић)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво