Одговори лекара, 21. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на Ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци и ове суботе лекари одговарају на Ваша питања.

Савет недеље: Да бисте очували здравље током хладних дана, лекари саветују свеже исцеђене воћне сокове (лимун, поморанџа и јабука), затим лимунаду с мало меда или жутог шећера, чајеве. За јачање имунитета препоручују витамински коктел од шаргарепе, мандарине и лимуна.

Питање: Можете ли ми нешто више рећи о следећој дијагнози "Exstrophy epispadias complex" и да ли такви пацијенти кад одрасту могу да имају потомство? (С.М)

Одговор: У питању је веома ретка и веома комплексна аномалија, која се региструје ултразвучним прегледом уротракта. Реч је о урођеном дефекту генитоуринарног тракта са неправилним гениталијама, који најчешће захтева хируршку реконструкцију у раном периоду живота. Потребно је да дечји хирург-уролог обави преглед и додатну дијагностику. Након прегледа и додатних анализа, даће Вам предлог даљег лечења. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: У недоумици сам да ли да користим „aлботхyл вагиналете“. Имам малу раницу на грлићу материце и доктор ми је саветовао да почнем да их користим свако треће вече.На интернету сам прочитала о његовом дејству и о томе да се не користи уназад дужи низ година, шта ми ви саветујете? (Б.А.)

Одговор: Уколико су „алботхyл вагиналете“ прописане ради лечења вирусних полних брадавица или лечења њихових последица (раница на грлићу), потребно је да користите вагиналете на начин на који је гинеколог то прописао. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Пре три недеље лекари су открили да болујем од претеране функције штитне жлезде. На савет лекара прекинуо сам са цигаретама које сам користио преко 18 година. Трећи дан након престанка пушења осетио сам: нервозу, узнемиреност, више пута на дан заплачем. Имам 35 година и увек сам био весео, сад сам толико тужан да вам не могу објаснити. Да ли је то последица престанка пушења или од штитне жлезде? (Л.С)

Одговор: Поред осталих симптома, код хиперфункције штитатасте жлезде могу се јавити нервоза, немир и емоционална нестабилност, немогућност спавања, дрхтање. Ти симптоми су слични апстиненцијалној кризи код пушача, која се развија већ после два сата по престанку пушења. Пушач жели цигарету, променљивог је расположења, узнемирен, са знацима анксиозних и депресивних реакција.

Код Вас узроци променљивог расположења могу бити двојаки. Предлажем да покушате са неким од никотинских супституционих препарата (никотински фластери, жваке, назални спреј), а за терапију хиперфункције штитасте жлезде обавезно се договарајте са својим ендокринологом. У КЦС на Клиници за пулмологију постоји и Кабинет за превенцију и одвикавање од пушења где можете потражити подршку и стручну помоћ. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару