Читај ми!

Одговори лекара, 18. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на Ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци и ове среде лекари одговарају на Ваша питањa. Читајте ускоро и буквар симптома разних болести, који Вам припремамо.

Савет недеље: Ангажујте се око свог здравља. Више вежбајте, промените начин исхране, правилно распоредите рад и одмор, престаните са пушењем и не узимајте лекове на своју руку. 

Питање: Које анализе морамо да радимо да бисмо били сигурни да смо здрави? Ипак често чујемо да људи само одједном сазнају да болују од рака или неке друге болести, при чему нису осећали никакве симптоме који би их натерали да оду код лекара. Да ли је проблем што људи не раде редовно одређене анализе или се такве болести заиста откривају тек у одмаклом стадијуму? Које све анализе морамо да радимо редовно и колико често? (А.М)

Одговор: Иако стално напредује, савремена медицина ипак не може открити и предвидети сва обољења нарочито ако су она у асимптоматској фази и на целуларном нивоу, тј. ако су још увек невидљива за све постојеће дијагностичке процедуре. Немогуће је стално пролазити кроз скенере, рендген апарате, радити све могуће тестове крви, преселити се у домове здравља или болнице.

Али много тога ипак можемо да урадимо како би спречили обољевање или пак открили болест у што ранијој фази. Не мислим при том само на малигна обољења, већ и на хроничне болести као што су обољења срца, крвних судова, дијабетес и многа друга која свакако скраћују животни век или трајно мењају квалитет живота. За почетак јавите се изабраном лекару. Он ће вас прегледати, проценити све факторе ризика за развој болести, направити план систематских прегледа за вас (лабораторијске анализе – крвна слика, биохемија, липидни статус, урин, ЕКГ, мерење крвног притиска, преглед срца и плућа, преглед ока, преглед дојки и гинеколошки преглед, ултразвук абдомена, штитне жлезде).

Такође, процениће неопходност упућивања на додатне прегледе и упознаће вас са свим доступним скрининг програмима, тј. програмима за рано откривање малигних болести. Тако ћете бити под сталном  контролом, а ваш лекар ће бити у прилици да реагује правовремено. Важно је да се и сами ангажујемо у превенцији болести увођењем здравог стила живота - физичка активност, антистрес програм, промена начина исхране, правилна расподела рада и одмора, престанак пушења, престанак употребе лекова на своју руку. (др Милица Мугоша)

Питање: Имала сам операцију промене пола пре десетак година. Током преоперативне хормонске припреме и континуирано после операције, одлазила сам код ендокринолога који ми је водио терапију полним хормонима.

Пре више од три године ендокринолог и ја смо пронашли дозе хормонских лекова, којима су ми вредности полних хормона у крви нормалне за жену мојих година и са којима се ја осећам сасвим добро на свим плановима и немам тегоба. Такође, приликом годишњих контролних прегледа ендокринолог објективно није уочио никакве здравствене нити било какве друге проблеме. На претходном прегледу, ендокринолог ми је саветовао увођење хормонског лека, који бих додала терапији коју већ узимам, мада ми није објаснила због чега да га узимам.

С обзиром на то да се ја већ годинама сасвим добро осећам, да немам никакве тегобе и да су објективни налази у реду, не желим да узимам још један и то потпуно нови хормон. Молила бих Вас за савет шта да радим. Да ли треба да променим лекара? (М.О)

Одговор: Из Вашег писма видим да имате добру сарадњу са Вашим ендокринологом, као што сами кажете годинама се добро осећате, а то показују и резултати. Зато сматрам да треба да наставите даље лечење код Вашег ендокринолога који вас већ дуго прати и познаје и који је сигурно добро проценио да је индиковано увођење нове терапије. Предлажем да приликом следеће посете обавестите лекара о Вашој забринутости и затражите да вам још једном објасни зашто је неопходно увођење додатног лека. (др Милица Мугоша)

Питање: Имам проблема са бактеријама у мокраћи. Стар сам 28 година, а код уролога сам био десетак пута. Рађена ми је комплетна дијагностика на полно преносиве болести и откривена Ешерихија коли у мокраћи. Прва терапија антибиотицима је била успешна, али услед неспоразума са лекаром нисам је довео до краја и инфекција ми се вратила. Сада имам симптоме отока скротума након ејакулације и болове. Болове осећам и у пределу простате. Ишао сам на снимање ултразвуком и нису утврђене никаве аномалије. Урађен ми је и тест на тумор маркере у крви који показује да нема обољења. Не узимам више антибиотике, користим увин чај који даје резултате и немам проблема са мокрењем, али проблем са отоком је остао. Како да решим проблем? (М.С)

Одговор: Неопходно је да се понове анализе урина и брис уретре, јер тегобе могу бити последица инфекције. Потребно је урадити преглед урина и уринокултуру са антибиограмом, као и преглед урина на "Trichomonas vaginalis". Такође потребно је поновити брис уретре на хламидију, микоплазму и уреоплазму, брис уретре на бактериолошку културу са АБ, спермокултуру са АБ. Потом према налазима користити антибиотике уз консултацију уролога. (Др Сандра Мрђа)

Питање: Готово читаву деценију сам се лечила од Ф29, сада сам Ф6. Један од нежељених дејстава узиманих лекова, конкретно рисар и касније треана је и паркинсонизам који се може јавити уколико се узимају много веће дозе него оне које сам ја узимала. Али, дуго сам их пила. Колико времена је потребно да прође да би се ти лекови у потпуности избацили из мог организма? Забринута сам јако јер је и моја мајка имала паркинсонизам, осам месеци не пијем те лекове. (Г.К)

Одговор: Дијагнозе које сте навели захтевају стално праћење психијатра и редовно коришћење препоручене терапије. С обзиром на то да постоји генетска предиспозиција за Паркинсонову болест коришћење лекова које сте набројали могу да доведу до Паркинсонизма код вас. Предочите свом психијатру своје стање и стање мајке и договорите се за даљу терапију. (Др Снежана Калабић)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару