Читај ми!

Врњачка Бања се озбиљно припрема за место у Мишленовом гастрономском водичу

Престижни Мишленов гастрономски водич за 2024. годину препоручује 22 ресторана у Србији са врхунском понудом и услугом. У настојању да ресторани и хотели из Врњачке Бање добију препоруку или Мишленову ознаку за квалитет, у нашем најпознатијем бањском одмаралишту организована је конференција под називом „Врњачка Бања – Европски центар гастрономије".

Изградњом 12 хотела високе категорије Врњачка Бања је у протеклих неколико година знатно унапредила своју туристичку понуду. Квалитен смештај, услугу и остале садржаје прати и гастрономија базирана на домаћој кухињи. Гости одређују шта хотел са националном кухињом треба да испуни да би задовољио њихове критеријуме.

„Како се данас крећу прилике на тржишту тако имамо све захтевније госте. Госте који знају шта желе. Наша лествица је дакле подигнута. Ми се апсолутно трудимо да испунимо све захтеве наших гостију“, наводи Иван Недељковић, менаџер хотела у Врњачкој Бањи.

„Ми у понуди имамо преко 30-40 врста јела, односно самих јела по групама. Трудимо се да буду јако разнолика. Имамо све више гостију на веганској, вегетаријанској, на неким посебним режимима исхране“, објашњава Милан Јовановић, шеф кухиње. Много тога зависи и од амбијента, услуге и личности особља и кувара наводи се у кулинарским водичима који су више доступни страним посетиоцима.

„Имамо интернационалне госте и домаће госте. Онда је морало да буде комбинација и кухиња да буде интернационална и домаћа са домаћим специјалитетима“, истиче Зоран Новаковић, директор хотела у Врњачкој Бањи.

Ипак врњачки ресторани и хотели немају Мишленове звезде и препоруке и због тога су им из међународне организације Ја волим Француску и регије Алзас прискочили у помоћ тако што су у Врњачку Бању довели једног од најпознатијих европских кувара Мишела Хусера, чији ресторан носи Мишленову звездицу 88 година.

„Алзас носи статус европског центра гастрономије те највећи број мишленових кувара је управо оданде. Данас нам је господин Мишел Хусер овде, у Врњачкој Бањи, са жељом да како угоститељима тако и целокупној нашој привреди пренесе шта су те мале тајне великих мајстора кухиње“, наводи Слађана Новаковић из Асоцијације регије Алзас, Француска.

„Долазим из Алзаса. Малог града близу Стразбура. Дошао сам овде на позив госпође Слађане Новаковић да говорим о својој каријери, о свом ресторану. Да пренесем своја знања како је то постати шеф. Савет заправо не постоји. Морате да се бавите гастрономијом и да будете посвећени томе“, истиче Мишел Хусер.

Посета француског кулинара ће бити узвраћена. Кувари из Врњачке Бање ће отићи на студијско путавање у Алзас где тренутно 36 ресторана има Мишленову звезду.

недеља, 22. децембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње