Читај ми!

Царичин град – светски археолошки бисер окупио сликаре из Србије и региона

Царичин град из шестог века светски је археолошки бисер, којем се последњих годину дана посвећује изузетна пажња. Пре петнаестак дана добио је и Центар за посетиоце. Обишли су га и учесници ликовне колоније, која се на обронцима Радан планине, у граду цара Јустинијана Првог, одржава више од двадесет година.

Одјекују векови у сваком потезу кичице, време узвишености и византијске раскоши сачувано у градитељству, фреско-сликарству,одећи, накиту. Цар Јустинијан и царица Теодора очарали су је још у студентским данима, зато се Јустинијановом граду изнова враћа.

„Први пут пут сам се са њима срела у Равени кад сам гледала мозаик царице Теодоре. И заиста, спојила сам се тренутно са амбијентом. Црпим ту енергију већ годинама“, прича мр Ирина Черњавски Шантрић, академска сликарка из Београда.

Атеље за сликаре

Један од највећих и највреднијих рановизантијских градова на Балкану, под своје окриље више од две деценије окупља сликаре. Подно Царичиног града у Визиторском центру Теодора, њихов је атеље.

„Ако је цару Јустинијану било инспиративно да направи овакав град, нама сликарима је још инспиративније да стварамо у оваквом простору“, поручује  Дејан Миливојевић, учесник колоније из Јагодине.

Емилија Јорданов Тодоровић, руководилац колоније Царичин град каже да бирају оне који су на првом месту добри уметници, али и друштвени да би створили пријатну атмосферу.

Квалитетом учесника и атмосфером, колонија постаје све привлачнија, а фундус Дома културе који је организатор све богатији.

„Постала је интернационална. Ове године има осим из Србије, уметнике из Хрватске и Бугарске“, истиче Ивана Крстић, директорка Дома културе у Лебану.

Путовање кроз улице и тргове

 

Тако се шири и глас о Царичином граду. То је циљ Центра за посетиоце који пружа путовање кроз улице, тргове, цркве, куће са водом и канализацијом, дуго 80 година колико је град живео.

За учеснике колоније то је извориште сазнања, а за општину Лебане шанса за развој.

„Од рада Центра за посетиоце, очекујемо велику добробит јер фокус општине је развој туризма на овим просторима“, указује Наташа Стојановић, помоћница председника Општине Лебане.

Држава је за годину дана у Царичин град  уложила 366 милиона динара

.Жеља је да му похрле туристи из целог света, као ка Аја Софији коју је подигао цар Јустинијан Први, али и да се што пре нађе на Унесковој листи.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару