Читај ми!

Хук реке Расине, кајмак, пршута, топла минерална вода – магија Горње Жупе

Планински део Александровачког краја, познатији као Горња Жупа нетакнута је оаза природе, а живот у десетак села у горњем току Расине од Митровог до Плешког поља, плод је људске маште и сналажљивости гостољубивих људи.

Са загонетног Козника који датира с краја 14. века поглед је најлепши на Горњу Жупу. На туристичкој мапи, ово утврђење са околним врховима Копаоника, Жељина и Гоча, доминира винородном Жупом.

„Био сам на Кознику. То је магија. Други пут сам у Горњој Жупи. Несвакидашњи доживљај. Овако нешто нема у Немачкој”, каже Михајл Гутман из Немачке.

„Многи људи нису ни чули за овај крај. Веома је лепо, пријатно за боравак и опуштање”, изјавио је Милош Ћосић.

У селима Горње Жупе која трају вековима, данас, као и некада кукуруз се меље у воденицама поточарама, клепет витлова и хук реке Расине је омиљена музика, а за доручак гостима се обавезно нуди качамак.

„Специјалитет је телетина испод сача, Ту је домаћи сир, кајмак, пршута, чварци, имамо одличан роштиљ. Ту је и наша гочка пастрмка”, прича Јелена Ерић из Плеша.

„Све је одавде домаће. Имамо Расину која је богата лепом водом и ту се гаји та пастрмка”, каже Бојан Чопалић из Плеша.

За љубитеље планинског бициклизма и планинарења маркиране су стазе до 20 околних врхова виших од хиљаду метара који красе Горњу Жупу.

„Имамо базен са топлом минералном водом од 24 степена на извору и тиме се дичимо јер свако вече мењамо воду у базену. То је вода која благотворно делује на људско здравље а пре свега на нека кожна обољења”, додаје Драган Ђурђевић, директор Одмаралишта Црвеног крста у Митровом пољу.

„Митрово поље има посебну ружу ветрова. Са тим квалитетом ваздуха због близине планине Жељин и планине Гоч, ретко које место у Србији може да се похвали тим квалитетом ваздуха. Ми то интерно зовемо, наша ваздушна бања”, изјавила је Јелена Јовковић, директорка Туристичке организације општине Александровац.

А ваздушна бања на 700 метара надморске висине заправо је готово нетакнута оаза природе прошарана шумама, пашњацима и планинским потоцима.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије