Гости Београда сада могу да прошетају трагом Гаврила Принципа

Београд има неколико десетина туристичких тура које се организују на српском и енглеском језику. На овај списак додата је још једна тура – „Гаврило Принцип у Београду“. Аутор програма је желео да поводом 110 година од атентата у Сарајеву и 130 од рођења Принципа, приближи посетиоцима то време и политичке прилике у Европи.

Гаврило Принцип са другим припадницима Младе Босне је последњи пут дошао у Београд средином маја 1914. године, на сахрану Јована Скерлића, само месец и по пре Сарајевског атентата.

„Сви из Младе Босне су били у првим редовима, носили су венце. То је за њих било једно просветљење, дошли су у земљу у којој су желели да упију родољубива осећања, ту књижевност која је била њихова национална књижевност, а што је било забрањено у Аустрији“, наглашава Драган Миленковић, туристички водич.

У анектираној Босни школски програм није био по вољи младим слободоумним људима, па су неке разреде средње школе похађали у Првој београдској гимназији. Тако су и упознали чланове тајног друштва Црна рука.

Старији Београђани сматрају да би неке престоничке туристичке туре требало приближити младима.

Београд из аутобуса или са брода, подземни, боемски или љубавни. Па онда тура Из београдских полицијских досијеа, Београдски графити, Хиљаду корака историје Београда ...

„Странцима су најзанимљивије туре Жути кишобран са Трга републике које су беспалтне и које су по принципу бакшиша. Ако су задовољни они плате и те туре су увек на енглеском и прилагођене су броју и интересовањима гостију, чак и трајање зависи од интересовања туриста“, наводи туристички водич.

На српском и енглеском језику у аутентичном амбијенту се изводе и веома популарне монодраме: На кафи са Љубицом Обреновић и Чај са краљицом Наталијом. Странци воле да оду и на оперу и балет а комшије, које у својим земљама немају мјузикл, с посебним задовољством одгледају неки у Позоришту на Теразијама.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије