Читај ми!

Зашто једно од најпопуларнијих острва на свету потпуно утихне на читав дан

Индонежанско острво Бали једна је од најпопуларнијих светских дестинација за одмор. Уличну вреву боје наизменично бука мотора, жагор пролазника и музика која допире из локалних кафића. Међутим, једног дана у години, цело острво потпуно утихне.

Зашто једно од најпопуларнијих острва на свету потпуно утихне на читав дан Зашто једно од најпопуларнијих острва на свету потпуно утихне на читав дан

За разлику од многих других култура, хиндуси са Балија не обележавају Нову годину ватрометом, забавама или пићем.

Уместо тога, посматрају Нјепи, то јест тишину. Током 24-часовног обележавања овог празника верници на Балију посте, медитирају, искључују струју и остају код куће са својим породицама. 

Локални припадници службе обезбеђења патролирају улицама како би били сигурни да нико не излази. На улицама нема аутомобила осим повремено кола Хитне помоћи. Цело острво стаје.

Без обзира на лична уверења појединаца, празник ће утицати на све који посете острво током Нjепија. Аеродром и све туристичке атракције су затворени, а хотели у овом периоду (од шест ујутру до следећег дана у исто време) никога не одјављују.

Иако током читавог Дана тишине нема никаквог дешавања, дани који претходе овој Новој години, веома су популарни код посетилаца управо због посебних ритуала који се не могу доживети нигде другде.

Шта је Нјепи и шта представља

Календар који се користи на Балију траје 210 дана, а Нјепи пада на дан након младог Месеца 10. лунарног месеца, што је ове године, 11. марта.

Дан уочи Нјепија зове се Нгрупук, када се џиновска чудовишта ogoh ogoh, која представљају зле духове, парадирају улицама. Израда ових ликова од папира и картона траје више месеци и они се симболично спаљују након параде.

„Са религиозне и филозофске тачке гледишта, Нјепи треба да буде дан самоинтроспекције да бисмо размислили о вредностима – хуманости, љубави, стрпљењу и доброти, које би требало да буду у нама до краја живота“, каже професор Вејан Ари, директор Школе за међународну обуку који је родом са Балија.

Нгрупук је, дакле, дан када треба избацити сву буку из свог система пре него што се Нова година обележи анализом себе.

Професор Вејан објашњава да традиција налаже да се иде од куће до куће „са бакљом, уз много буке, пљување локалног зачина месви у сваки угао грађевине, као и посипањем кречњака у облику крста при дну породичних светилишта“.

Док су већина Индонежана муслимани, Бали је изузетак јер становништво махом чине хиндуисти. Ипак, на Балију су велики хиндуистички празници као што су Холи и Дивали много мање популарни од Нјепија. 

Како је странцима током Нјепија 

За оне који желе да науче нешто о култури, веровањима и обичајима становништва са Балија, праве се посебни програми како би се помогло гостима да разумеју обреде и учествују у њима.

Уочи празника са гостима се разговара, а потом се одлази у оближње село како би се сви придружили прослави Нгрупука.

Резервације за сам дан Нјепија нису могуће, али гости који стигну пре празника могу да остану. Хотели о свему обавештавају туристе пре путовања.

Посетиоци не могу да напусте своје хотеле или станове које су изнајмили. Ако желе да искусе дан на исти начин као локалци, могу се одлучити за апстинирање од електронских уређаја и модерне технологије.

Хотели обезбеђују три оброка за своје госте будући да ниједан ресторан није отворен, а могуће је користити и базен, спа центар и теретану. Интернет такође остаје укључен јер домаћини истичу да „поштују своју културу, али поштују и госте“.

За Нгрупук, осим поменутих програма, туристи могу да доживе „рат против ватре“ – драматичан ритуал у којем локални мушкарци пале кокосове љуске и бацају их једни на друге.

Случајно или намерно празновање празника мира и тишне

Док неки туристи планирају да дођу на Бали за Нјепи да би уживали у празнику који слави мир и тишину, неки се тамо нађу неочекивано.

Америчка списатељица Марго Бигс нашла се случајно на Балију током Нјепија. Иако није била свесна празника или прописа око њега када је резервисала свој одмор 2019. године, истиче да је путем мејла од хотела добила обавештење о празнику, шта је Нјепи и шта ће се дешавати, као и шта се све неће дешавати током тог дана.

„Не планирам ново путовање око Нјепија, али не би ми сметало да поново боравим на Балију. Прелепа је традиција да сви можемо имати користи од вежби за духовно и ментално здравље“, поручује Бигсова.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво