Туристичке туре Србије на мапи европских културних рута Савета Европе

Културно-историјско наслеђе један је од главних разлога због којих се туристи одлучују на пут. Србија је део осам цертификованих европских културних рута које је установио Савет Европе. Како оне изгледају можете видети у Народној библиотеци на изложби до 17. октобра.

Сецесија, Индустријско наслеђе, Пут римских царева и Дунавски пут вина, Трансроманика, Рута Гвоздене завесе, Жене писци, Јеврејско наслеђе, али и гробља на којима су сахрањени великани Европе, туристичке су туре у којима наша земља има важну улогу.

„Формирањем културних рута као туристичких производа сматра се једним од значајнијих видова заштите, ревитализације, употребе и презентације културног наслеђа“, наводи Дуња Ђенић, помоћница министра туризма.

„Због тога су бројне реконструкције и увођења различитих анимације локалитете допринела још бољој промоцији културе и приближавању културно-историјско наслеђе савременим генерацијама“ каже Данијела Вељовић, Туристичка организације Србије.

Последњих година највише је уложено у тврђаве на Дунаву и археолошка налазишта.

„Дани Савета Европе је иницијатива чији је акценат на причању прича свих држава чланица кроз разнолике активности различитих ресора како би се унапредило познавање и разумевање мандата ове важне међународне организације“, наглашава Гордана Предић, саветница у Министарству културе.

„Ако на једној згради пише овде је живео Милош Црњански, та зграда почиње да изгледа потпуно другачије него што је изгледала раније. Ако вам кажу у овом парку је шетао Иво Андрић, то постоје другачији парк. Значи на питање шта видимо одговор је – видим причу. А ко прича приче? Ми, ако смо паметни“, истиче Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије.

Осим великих европских рута, Национална туристичка организација, развија и локалне туре за које су заинтересовани и домаћи и страни гости.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке