Читај ми!

Дани Грачанице – окупљање чувара народног стваралаштва од Велике до Мале Госпојине

У Грачаници на Косову и Метохији у току су Дани општине, на којима се представља традиција, култура и гастрономија Срба тог подручја. „Грачаничко прело“ окупило је чуваре народног стваралаштва у срединама јужно од Ибра, а на Данима Грачанице своје производе представили су и пчелари.

Дани Грачанице у дану Велике Госпојине. литургију је у средњовековној цркви Успења пресвете Богородице служио Епископ рашко-призренски Теодосије. А онда су се ређале манифестације један за другом.

Међуопштински сајам меда у организацији Удружења пчелара „Нуклеус“ одржан је пети пут у Грачаници. Мед и производе од меда изиложило је двадесетак пчелара из Грачанице и околине, Косовског Поморавља и Сиринићке жупе.

У Грачаници је било више од 100 пчелара, али се последњих година тај број преполовио. Укупно пчелара на читавом Косову има око две хиљаде. Мед овдашњих произвођача, према анализама, садржи 16 посто влаге што је одличан однос.

„То значи да је мед зрелији и он прописно складиштен може да траје и до пар хиљада година. Ми смо изузетно поносни на наш мед и наш квалитет, али имамо квалитет, али немамо квантитет“, наводи Младен Ђокић, председник Удружења пчелара „Нуклеус”.

Поносне су и учеснице манифестације „Грачаничко прело“, јер имају шта да покажу.

Најбоље ткаље, везиље и плетиље, некада су се позивале на прело које је било и место забаве и дружења.

„Манифестација 'Грачаничко прело' нуди и пружа читаво богатство што традиционалних косовских јела, што рукотворина, такозваних уметничких радова. Тако да се може све на једном месту наћи. Ја сам учесник са радовима у декупаж техници на дрвеним кутијама“, каже Радмила Миљковић из организације „Литера”.

„Показује се наша култура и наши обичаји, тако да све што ми овде прикажемо и жене које овде учествују, наравно да је то један велики плус за очување наше народне традиције“, додаје Ивана Вујовић из организације „Авенија”.

„Оно што можете видети је наш традиционални косовски вез. Затим косовска погача, стругана погача, значи наша традиционална гастрономија. Затим рукотворина као што је народна ношња, све је изложено овде“, наводи Сандра Ђокић, председница Туристичке организације „Грачаница”.

Сви посетиоци могли су и да осете кулинарске специфичности Срба у централном делу Косова, а онда и да играју и певају, уз такође традиционалан мелос и игру.

Уз обиље културно-уметничког програма, Дани Грачанице трају три недеље, до Мале Госпојине, славе Општине Грачаница.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару