Читај ми!

Златибор – спас од врућине крај Гостиљског водопада, језера, базена

Упркос томе што је на планинама, ових летњих дана, знатно пријатније уз температуре и до десетак степени ниже, и тамо је врућина, али и много веће могућности да се расхладите. На Златибору, у јубиларном 130. туристичком лету, према процени Туристичке организације, има око 40.000 људи. За освежење од летње жеге понуда и могућности су многобројне.

Језеро с фонтанама и хлад борова око њега у центру планине незаобилазни су, али, ипак, за већину гостију Златибора и по летњој жези многи ипак скокну и до околине по расхлађење. Први избор и за домаће, а све чешће и стране госте је Гостиље. Двадесет метара висок Гостиљски водопад и простор око њега дрвеће, стене, слапови право летње освежење у очуваној природи.

„Сви кажу да је овде прелепо и да треба чувати природу као што смо је до сад сачували“, каже Миленко Јовановић из Туристичког удружења Гостиље.

Све више гостију у Гостиљу су странци који сврате и у суседни Љубиш по расхлађење и добар залогај, што је, показало се, прави летњи рецепт.

„Код нас има и борова и зеленила и другачије се подноси врућина. Овде има да се код нас мало расхлади, ту је ресторан, има шетња шумом, куће ко хоће мало да одмори. Имамо и базен, али то је за госте на смештају, тако да доста је другачије него по градовима“, објашњава Урош Дацовић из етно-села „Бошкова вода“ у Љубишу.

Базени у околним насељима као и у туристичким домаћинствима више нису реткост већ оно што је последњих десетак година обавезан део летње понуде.

„Ми свакако препоручујемо велики број купалишта и базена који се налазе на територији општине Чајетина базен у Гостиљу, базен у Голову, купалиште у Љубишу, Семегњеву, базене овде на Златибору у склопу хотела, велнес и спа центре, али и велики број угоститељских објеката и вила нуди базене на отвореном“, наводи Владимир Живановић директор Туристичке организације Златибор.

Са Златибора се на купање може скокнути и до Златарских језера. А на пола пута до тамо, скривено у Муртеници, је и Тавничко језеро, без туристичког уређења, за сада само за заљубљенике воде и природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару