Читај ми!

Крит – највеће и најлепше острво у Грчкој на коме се родио Зевс

Крит је највеће острво у Грчкој и по величини пето на Медитерану. Годишње га посети више туриста него што има становника, пре свега због његових плажа, али и историјских и културних знаменитости. Ове године из Београда се може директно летети за старе градове на Криту - Хању и Ретимно.

На Криту се родио Зевс, врховни бог грчке митологије, па кажу, ништа није случајно. Не само да је највеће, него је и најлепше острво у Грчкој.

Од једног до другого краја Крита има око 260 километара, а да би се обишла само најзанимљивија и најзначајнија места на острву потребно је, кажу, око месец дана.

Углавном долазе Скандинавци, Изралеци, Немци, Французи, међутим најбројнији су гости из Енглеске.

Утицај Египта, османског царства и Венеције види се нарочито у Хањи, или како је још зову „ критска краљица, јер је, до 1972. године била главни град Крита. Венецијанска лука са старим светиоником симбол је града.

„Има толико тога да се види на Криту, све зависи у које доба године дођете. Већина долази током лета и њима су пиоритети: плаже, добра услуга, храна, ресторани. Хања, један је од најстаријих европских градова и незаобилазнан је, пре свега за оне који воле историју. Посетиоци обилазе институције, стара здања, фасцинира их архитектура града. У Хањи се одржавају и традиционални фестивали који су посебно атрактивни“, наводи Нектариос Псурдакис, из Туристичке организације Хање.

Ретимно је мањи, али знатно живљи град јер у њему студира око 15.000 младих.

„Битно нам је да понудимо квалитет, који постижемо тако што се трудимо да сачувамо природу, да не угрозимо биљни и животињски свет, али и да се строго води рачуна о заштити наших историјских знаменитости. У граду током сезоне има и два до три пута више гостију, него становника, па понекад, није баш лако постићи баланс између свакодневног живота и бављења туризмом, али трудимо се“, каже Јоргос Маринакис, градоначелник Ретимна.

Маслине су овде, у шали кажу, попут злата – гаје се преко 4.000 година, а сваки становник годишње потроши око 30 литара маслиновог уља. Узгајају и поморанџе, лимун, банане, а најисплатији је авокадо, који се највише извози за Аустрију.

Грци су нам открили да на острву највише воле ваздух, који, како кажу, мирише на дивљу мирођију и босиљак и да је овде најлепше ван сезоне.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару