Читај ми!

Следи папрено лето, аранжмани скупљи око 25 одсто

За летовање ће нам ове године бити потребно више новца. Аранжмани су скупљи у просеку 25 одсто, порасле су и цене у продавницама и ресторанима различито од земље до земље. Највише у Италији и Шпанији.

У Грчку ће и ове године отићи највише домаћих туриста, готово милион, углавном у Олимпску регију и на Халкидики.

„У сегменту који ми радимо што је углавном апартмански смештај и хотелски смештај у Грчкој, цене су порасле око десетак одсто. Ми радимо углавном аутобуске туре и туре колима тако да се то своди на то. У авио-саобраћају и чартерима вероватно је дошло до неког већег поскупљења“, каже Владимир Влахо из „Сабра травела“.

„Све што ми радимо је поскупело. Углавном се креће од 15 до 20 одсто, све је ове године поскупело па тако наравно и хотелијери и авио и бус превоз, тако да једноставно то је нешто што се дешава на тржишту независно од наше понуде као туристичких агенција“, наводи Мирко Баук из „Одеон ворлд травела“.

Туристи више цене могу очекивати и у ванпансионској понуди. Понешто је поскупело и 50 одсто, на пример алкохолна пића. У већем проценту су повећане цене у продавницама и ресторанима у Турској, али због великог пада вредности турске лире, у еврима и доларима, те су цене на прошлогодишњем нивоу, а негде и ниже.

Многи су се уплашили да ће због земљотреса, који је поред људских жртава умногоме уздрмао и економију те земље, Турска штету пробати да ублажи већим приходом од туризма, кроз знатно повећање цена.

„Земљотрес није имао много утицаја, обзиром да је држава у највећој мери на неки начин субвенционисала све оне који су били оштећени у земљотресу. Оно што није добро то је да се појавила вест у новинама да ће људи који су остали без домова бити смештени у хотелима на турској обали. То није баш тако, постоји више од 2.000 објеката на обали и ти ће људи бити смештени у хотелима нижих категорија који су били иначе намењени домаћим гостима“, наводи директор ЈУТЕ Александар Сеничић.

Поред традиционалних морских одредишта које наши туристи воле, овога лета веома популарна ће бити два острва у Средоземном мору, Малта и Кипар, а на афричкој обали у Египту, ново летовалиште - Алмаза.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво