Читај ми!

Сарадња са суседном Љубовијом, за Братунац је шанса да туризам оживи и на левој обали Дрине

Док је туризам на десној обали Дрине у експанзији, а цена плацева уз реку и до пет пута већа него пре три године, на другој страни, у Републици Српској смештајни капацитети су реткост. Најбољи пример су општине Љубовија и Братунац – док је у првој туризам једна од најјачих привредних грана, у другој су угоститељски објекти уз реку реткост.

Пет хиљада евра по ару, толико у просеку кошта земља уз реку у љубовијским селима. И док се на њиховој обали граде луксузне викендице, с друге стране Дрине, плацеви су углавном обрасли у коров. Заинтересованих мештана у братуначкој општини има, али, тврде, не и новца.

„Јако добро би нам дошла помоћ државе, било за шта да сам аплицирала, нажалост, увек су ту неки већи који нас мале произвођаче нажалост потопе и ми се не видимо", истиче Бојана Нешковић из Братунца.

Бојанина замисао је да искористи близину Дрине и границу са Србијом и у свом ресторану понуди производе целог села. Ипак, због ограничених средстава цео пројекат развија се споро.

Једна од ретких породица која је успела да госте доведе у Братунац, јесу Хасановићи.

„Ако људи направе викендицу, значи направио је за себе првенствено, али треба омогућити и да дођу људи са стране“, поручује Енез Хасановић.

И упркос томе што братуначка општина обилује туристичким потенцијалима приходи од туризма су, кажу, занемарљиви.

Зарада имају само од издавања простора угоститетљима на Рајској плажи, где лети буде на стотине купача.

„Надамо се неким финансијским средствима, да извршимо реконструкцију свега што је током времена пропало, спортске терене и сви припадајући садржаји Рајској плажи“, каже Виолета Медаковић, директорка ТО Општине Братунац.

Лазар Продановић, начелник Општине Братунац указује да 67 километара обале реке Дрине није у довољној мери искоришћено.

„И ту сносимо у највећој мјери одговорност. Треба дакле да урадимо више у развоју инфраструктуре како би се дрински туризам до максимума развио, а у односу на суседне општине. Говорим о Љубовији ми смо ту далеко, далеко испод очекиваног иако је, усуђујем се рећи, наша обала у одређеним деловима још лепша”, наводи Продановић.

Шансу за развој туризма у братуначкој општини виде у прекограничној сарадњи са суседном Љубовијом. Први корак учињен је 2021. године отварањем моста Братуљу.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије