Читај ми!

Провозали смо се најбржим ролеркостером на свету

Откривамо вам како изгледа возити се најбржим ролеркостером на свету, „Формула Роса“, у забавном парку Ферари свет у Абу Дабију.

Ко ће више, ко ће боље, ко ће лепше, ко ће брже „ такмичење између Дубаија и Абу Дабија не престаје.

Оба емирата утркују се ко ће да направи атракцију која ће више задивити свет. Дубаи се поноси Бурџ Калифом, највишом зградом на планети, а поседује и Музеј будућности, који се рекламира као најлепша грађевина у свету.

Ни атракције којима му парира Абу Даби нису за потцењивање. У мору архитектонских ремек-дела нашао се и забавни парк Ферари свет, са званично најбржим ролеркостером на свету, „Формула Роса“.

Смештен је на острву Јас које, осим овог, поседује још неколико забавних паркова, попут Воденог света и Ворнер броса. У тим огромним пустињским пространствима, до острва Јас треба вам бар сат времена вожње од града, али за љубитеље брзине, лудих вожњи и Ферарија то није никаква препрека. Као ни цена улазница од нешто више од 80 евра.

Абу Даби је од 2009. године домаћин једне од утрка Формуле 1, Гран при Абу Даби, која се одржава у новембру на стази Јас марина, и представља једину дан-ноћ трку под рефлекторима, која почиње касно по подне.

Забавни парк Ферари свет, инспирисан овим такмичењем, нуди чак 40 врхунских ролеркостера адреналинским зависницима, од којих смо испробали оне најатрактивније и „најстрашније“, који руше светске рекорде. 

„Формула роса“ ће вас „испалити" на шине брзином од 240 километара на сат, коју достиже за мање од пет секунди! Осећаћете као да вам се плућа лепе за наслон од брзине. За вожњу је неопходно носити заштитне наочаре, а главу држати приљубљену уз узглавље. Па још кад при тој брзини направите луп на висини од 52 метра, шта да вам кажем, осећај је непоновљив! За вожњу „Црвеном формулом“ морате имати бар 140 и не више од 195 центиметара висине. 

„Флајинг ејсис“ ролеркостер је прича за себе, са највишим лупом на свету од 63 метра, у који улећете под нагибом од 51 степен. Паника! Константно имате осећај да вам живот виси о концу и да већ следеће секунде испадате.

У „Турбо треку“ летите као у болиду, али вертикално, у небо. И онда се у једном тренутку зауставите и – у слободном сте паду.

„Ферари мисија" је пет минута дуга вожња за сва чула, уз брза лансирања, обрнуте петље унатрашке и први у свету бочни слободни пад. Све у свему, после ове 5Де вожње нећете знати где се налазите.

Осим симулација праве вожње у тркачком болиду, у овом забавном парку моћи ћете да искусите и како то изгледа бити део тима Формуле 1. Можете да проверите свој тимски потенцијал и измерите колико вам секунди треба да на болиду замените гуме.

За оне који преферирају мало необичније искуство омогућена је и 90-минутна шетња по крову забавног парка.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво