Читај ми!

Каво Греко – кад природа умеша палету боја

Водимо вас у шетњу националним парком Каво Греко, најлепшом тачком на Кипру.

Смештен недалеко од елитног летовалишта Аја Напа на југоистоку Кипра, Каво Греко (Рт Греко) је природни резерват јединствене лепоте, где се претапају све нијансе плаветнила Средоземног мора, а филигрански изрезбарене стене крију бројне пећине и увале.

Реч је о малом полуострву на којем се налази национални парк површине 385 хектара. Осим аутомобилом, до њега се лако стиже и локалним аутобусима који редовно саобраћају из Аја Напе. Ако икад посетите Кипар, не пропустите да обиђете и Каво Греко.

Понесите удобну обућу за пешачење, шешир и повелику флашу воде, а идеално би било да се у истраживање ових сурових предела уз море упустите у касно пролеће или рану јесен, јер током лета врућине могу бити неподношљиве.

За љубитеље планинарења и пешачења постоји девет стаза у склопу националног парка. Кршевити пејзаж прошаран медитеранском макијом станиште је бројних биљних и животињских врста.

Али оно што је најимпресивније у Каво Греку јесте море. Доћи овде, а не заронити у ту нетакнуту лепоту потпуно је незамисливо. Те нијансе аквамарина и тиркиза не налазе се баш на сваком кораку, чак ни диљем прелепог Средоземља.

Овде нема плажа, а стене су прилично неприступачне и оштре, али колико год било тешко, вреди се потрудити, јер осећај је непоновљив. Море бистро, кристално, као да вас реанимира и удахњује нови живот.

Најлакше је ако се дође бродовима који довозе туристе из оближњих летовалишта да обиђу бројне морске пећине и окупају се у бескрајном плаветнилу. Организују се и ронилачке туре, јер Каво Греко је рај како за професионалне рониоце, тако и за оне којима је за уживање довољан и сноркелинг.

Не тако давно, 2007. године, овде је откривена и олупина древног брода из 2. века, такође атрактивна истраживачима морских дубина. Ништа мање интересантно није ни истраживање многобројних подводних шпиља и лагуна.

За оне који га посећују с копнене стране, ту су још и Мост љубави - природни камени лук над пенушавим морем и црква Аги Анаргири, у кикладском амбијенту, иначе чест избор заљубљених парова за романтична венчања.

Каво Греко је један од најлепших природних бисера које ова мала острвска земља има да понуди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво