Гламурозно камповање атракција за годишњицу резервата Засавица

Засавица ове године обевежава 25 година постојања. Током две и по деценије бриге о природи, ову оазу зелених идеја и дела посетило је око 700.000 гостију. Богатство биодиверзитета, аутохтоне расе животиња и најскупљи сир на свету само су део занимљивости. Атракција у години јубилеја је глампинг.

Глампинг или гламурозно камповање подразумева боравак у природи у кућицама које су направљене од природног материјала, без темеља, прикључка за воду и струју.

"Buzz off" значи збрисати, одјурити са посла и стреса у природу. Реч је о приватно-јавном партнерству које је изнедрило иновацију у туристичкој понуди где ноћење кошта и до 170 евра.

„Налазимо се испред кућице 'Морам да не морам', иначе све кућице су нам тако мало шаљиво назване да асоцирамо госте шта треба да раде кад овде дођу да се опусте. Па се тако једна кућица зове 'Мозак на пашу', која је окружена животињама и налази се на пашњаку са животињама“, каже Катарина Шкрбић из екипе "Buzzoffski".

У Засавици је пронађено 150 нових врста за Србију и седам за Балкан. У поступку је признавање нове врсте стоноге, која живи 10 метара под земљом.

Од домаће биљке месождерке до највеће фарме магараца 

Први степен заштите Засавица добија 1996. године након проналаска рибе умбре крамери. Међународним пројектом враћен је дабар, а у новом станишту добија и свој бирцуз. Ту су мангулице, подолско говече и највећа фарма магарица на југозападном Балкану.

„Мој највећи допринос је проналазак биљке која се 100 година водила као изумрла врста у Србији. Године 2005. сам пронашао зове се Алдрованда безикулоза. Када некоме кажете биљка месождерка, њима су у глави оне тропске врсте, међутим оне постоје и код нас“, објашњава Михаило Станковић, биолог СРП Засавица.

Заменик управника СРП Засавица истиче да су многи, нарочито после короне, почели да долазе у Засавицу на својеврсни детокс: „Сви смо окружени дигиталним справама, уређајима, сваки дан смо пред комјутером исувоше и онда људи ово схватају као једну врсту бега из тога“.

Енергетска независност резервата 

О Засавици је написано 14 књига. У сарадњи са ЕУ реализовано више од 20 пројекта, вредних око три милиона евра.

„Ми смо из једног пројекта добили електрична возила. Па само смислили да то није довољно него да направимо прву електричну центарлу и ми смо први резерват природе који је независан енергетски и зелену енергију трошимо. У природи се осећате увек добро, осећате да је то искон неки из кога наши, сви преци су ту и на нама је да ово задржимо и да ово развијемо и да оставимо нашим потомцима да могу уживати у томе. То је наша мисија“, каже Слободан Симић, управник СРП Засавица.

Уједињене нације су управљачу Покрету горана Србије због доприноса у очувању природе доделиле награду "Global 500 Honour roll", а од прошле године Засавица је члан и Европарк федерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара