Читај ми!

Пловдив - драгуљ суседне Бугарске, благо за истраживаче

Други по величини град у Бугарској - Пловдив, проглашен је за најбољу Европску дестинацију у области културе, винског туризма као и за најромантичниј град. Трачани, Римљани, Османлије, оставили су бројне трагове својих цивилизација који се брижно чувају.

У центру града, на сваком ћошку остаци римског форума. И у подруму робне куће - очувани делови амфитеатра. Ипак, највећа знаменитост Пловдива јесте - Римски театар.

Ту се организују позоришне представе, рок концерти и концерти џез музике и разних других извођача. Тренутно је највећа отворена сцена у Бугарској и може да прими нешто мање од четири хиљаде посетилаца.

Пловдив је град музеја, а један од њих, Бискупска базилика, чува две хиљаде квадратних метара мозаика од полудрагог камена из другог века нове ере, постављеног у два слоја.

„Наш основни циљ је био да сачувамо физичку целину мозаика. Ми немамо професионално, а ни морално право да испунимо недостајуће делове и зато се трудимо да га сачувамо онаквим какав јесте, са свим неравнинама", рекао је Димитри Станчев, главни рестауратор.

Највећи резултати рестаурације археолошког блага постигнути су у последњој деценији, а недавно су од фондова ЕУ добили пет милиона евра за нова ископавања.

„Желели смо да инвестирамо у рестаурацију споменика културе јер нам се допадају и да их оставимо будућим генерацијама, а са друге стране, они су туристичка атракција која привлачи људе да дођу и бораве у Пловдиву, што је добро", рекао је Пламен Панов, заменик градоначелника Пловдива за културу, археологију и туризам.

У старом делу града, десетак кућа из 19. века претворено је у музеје. Кућа Димитра Кирова једног од најпознатијих бугарских сликара стара око 150 година чува уметничке слике различитих периода.

„Слике су поређане тематски по собама: слике из студентских дана, из периода после повратка из Јапана, портрети његових пријатеља и музичка соба", рекла је Јулијана Јорданова, шеф Туристичког одсека Пловдива.

Чувају и старе занате. Иван Станев једини је мајстор за дувано стакло у Пловдиву који се две деценије бави производњом уникатних украса и накита.

„Имам атеље у Старом граду где показујем како се прави дувано стакло и дајем часове одраслима", каже мајстор за дувано стакло Иван Станев.

Све је више хотела 

Последњих година у Пловдиву је отворено више хотела, чак три са пет звездица. Један од њих грађен је дуже него што је планирано, јер је у темељима нађено старо римско купатило.

„Нисмо знали колико ће то трајати и шта ће пронаћи, али сам веома срећан, јер је резултат фантастичан", искрен је власник хотела Константин Костов.

Незаборавну вечеру крај римског купатила употпунила су вина из Трачанске долине у близини Пловдива. Вински регион познат је по локалним аутентичним сортама као што је Мавруд.

„Славимо Међународни дан Мавруда 26. октобра када се у Бугарској слави Свети Димитрије. Желели смо да популаризујемо ову сорту у земљи и свету", каже Красимира Кодукова, консултант за вински туризам.

Оцену туристичке понуде најбоље дају туристички новинари, који су обишли многе светске дестинације.

„Сама чињеница да смо имали вечеру у Римском купатилу у хотелу који је изграђен на налазишту и то што смо ишли у робну кућу где се у подруму налази део амфитеатра, нешто је невероватно", рекао је о својим утисцима новинар Жељко Марушић.

Пловдив је 2019. године био Европски град културе. Тада га је посетило 300 хиљада туриста, а ове године очекује се и више.

Антика, музеји, архитектура, одлична локална храна и вино, само су неки од разлога да га посетите и ви.

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару