Читај ми!

Град соли, Моцарта, песама и снова

Посетили смо Салцбург –  град соли, Моцарта, барокног шарма и алпске идиле. 

Салцбург, средина лета.

Жива на термометру која показује двадесет и нешто степени и облаци који повремено наткриљују сунце и обећавају кишу, чине се као оптичка илузија, јер кад звезда одозго притисне, овде је као у паклу. Влажан ваздух који допире са оближњих зелених алпских врхова, који стреме ка небу, као да појачава врелину. 

Али само један поглед на панораму бајковитог барокног града, ушушканог у брда  између којих се угурала и изувијала река Салцах, учиниће да заборавите на све, и на ужарено сунце, и на изненадни летњи пљусак и промаштате времепловом неке туђе доживљене тренутке.

Година је 1756. Хладан јануарски дан. У лепој троспратници дречаво жуте фасаде, адреса Гетрајдегасе 9, на трећем спрату, у складној породици Леополда и Ана Марије, родио се син. Седмо дете у њиховом браку, али уз сестру Нанерл, једино које ће преживети најранији узраст. Волфганг.

Необичног облика ушију и апсолутног слуха, танани дечкић је препознавао тоналитете у звуковима из природе већ током првих година живота. Са три године почео је да учи да свира клавир, пре петог рођендана требало би му свега 30 минута да научи нови менует.

Ауторитативни, амбициозни и предузимљиви отац, и сам искусни композитор и музичар, уочио је одмах његов таленат, подучавао га и водао по европским дворовима као чудо од детета, које репродукује, компонује и на лицу места импровизује, претварајући беле и црне дирке у сате и сате милозвучних мелодија.

Као четрнаестогодишњак имао је прилику да га чује и Јохан Волфганг Гете и заувек остао задивљен Моцартом и његовом музичком и уметничком генијалношћу.

Да, ово је Салцбург, његов град, и овде је све у знаку Моцарта: музеји, споменици, концерти, сувенири, слаткиши...

Две куће у којима се родио и живео претворене су у музеје и у њима може да се завири у Моцартов живот. 

Видећете инструменте на којима је свирао, писма сестри у којима је описивао своју динамичну дневну рутину, која је свако јутро почињала већ у шест,  прамен његове косе, печат масонске ложе којој је припадао. 

Открићете да је био висок само 150 цм и да је чак трећину свог кратког живота, укупно 3720 дана, провео путујући. Када би се сви  листови музике коју је за живота компоновао спојили у један, било би то чак осам километара распеваних нота. 

А када би се пребројали сви пољупци и загрљаји које је у писмима слао својој жени Констанци, дошло би се до броја од билион и 96 милијарди! 

И све то стало је у само 35 година живота једног од највећих музичких генија.

Моцартов родни град добио је име по благу огромне вредности, које се ископавало у његовој околини, превозило реком Салцах и ту царинило, захваљујући чему је град цветао и богатио се. „Со је живот“ – призваћете у сећање реплику из популарног домаћег партизанског филма, док гледате епруветице са примамљивим бледоружичастим кристалима соли са зачинским биљем, које вам се овде нуде као сувенир.

Смештен у подножју Алпа, са својих 150 хиљада становника, Салцбург је четврти по величини град у Аустрији. Због изузетне очуваности барокних здања у срцу града, старо градско језгро, Алтештат, на листи је културне баштине Унеска. Велелепна катедрала, живописно гробље Светог Петра, поплочани урбани тргови и уске уличице са карактеристичним висећим занатским рекламама од кованог гвожђа, најатрактивнијим на најпознатијој градској „штрафти“ Гетрајдегасе, дају овом градићу посебну драж. 

Ковачка радња Вибер у овој улици и данас по наруџбини ручно израђује овакве традиционалне рекламе, па савремени светски брендови овде добијају и „барокну верзију“ адвертајзинга.

Из свих делова града поглед вам плени средњовековна тврђава на брду, једна од најстаријих у Европи,  која датира из 11. века. Хоензалцбург, Горњи Салцбург, вековима је био седиште надбискупа који је владао градом и околином. Не пропустите да посетите ово чаробно место.

До њега можете и пешице,  или возићем успињачом која ће вас за тили час попети до врха, одакле се пружа невероватан панорамски поглед на град, реку и непрегледно зеленило алпских обронака.

Видећете мултимедијалне изложбе како је тврђава расла и ширила се кроз векове, призваћете дух прошлих времена, завирити у оклопе витезова и оштрину сечива њихових мачева. 

Ући ћете у средњовековне,  дрвеном резбаријом обложене трпезарије и спаваће собе владара, опточене златом и уметничким гравурама. Замирисаће вам у машти свеже припремљена дивљач са трпезе, а непца осетити арому рујног вина из пехара.

Салцбург је био седиште противреформације, одавде су хиљаде протестаната биле прогнане 1731, одбивши да се одрекну својих верских убеђења. Још један од црних датума у непрегледној историји људске патње.

Ипак, туристе овде не привлаче само историја, архитектура и музика. Љубитељи филма долазе овде и да уживо виде места на којима је сниман холивудски блокбастер шездесетих година прошлог века и један од најпопуларнијих мјузикала свих времена, Тhe sound of music, преведен код нас као Моје песме моји снови.  

Прича о породици фон Трап, као савремена верзија Џејн Ејр, базирана на истинитим догађајима и смештена у праскозорје Другог светског рата, са Џули Ендрјуз и Кристофером Пламером у главним улогама. 

За многе сцене у кући у којој је породица живела коришћен је дворац Мирабел, са својим рајским вртовима, који је и дан данас једна од најпосећенијих туристичких атракција у Салцбургу.

Оригинални баштенски бели павиљон,  у којем је снимљена једна сцена из филма, чува се још увек у парку дворца Хелбрун, летњиковцу у околини града, познатом по својим трик фонтанама,  којег је почетком 17. века саградио надбискуп Маркус Ситикус.

За знатижељне туристе организују се специјалне туре траговима породице фон Трап, где се обилазе сва места у граду и околини која су у филму искоришћена.

Ко има среће да у овом граду проведе мало дужи одмор, може уживати и у његовој питорескној околини. Бистра језера уметнута у живописни пејзаж снегом зашећерених планинских врхова, као са кичастих разгледница из прошлог века, одмор су за очи и душу.

А када исту ту душу пожелите да нахраните, посетите неки од концерата или оперских и драмских представа на Салцбуршком фестивалу, престижној културној манифестацији, која сваког лета, већ више од стотину година, окупља крем светске музичке уметности.

Моцартов град остаје место које пружа уживање за сва чула.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару