Читај ми!

Како се враћа сјај бисеру нашег истока - Рајачким пимницама

Рајачке пимнице представљају бисер источне Србије и наш су кандидат за листу светске културне баштине Унеска. Настале су током 19. и почетком 20. века. Ревитализација Пимница и повратак младих тече, између осталих и уз подршку ГИЗ-а.

Када је и завладала тзв. филоксера, виногради широм Европе били су опустошени, али је Неготинска крајина због својих климатских и географских услова остала сачувана. Становници Рајца искористили су ову прилику и унапредили виноградарство и производњу вина.

Међутим, седамдесетих година, многи становници напуштају Рајац, те данас има око 50 газдинстава у поређењу са 350, колико су некада имале. Пре две године основано је Удружење „Млади са Рајачких пимница“ са циљем да своме селу врате стари сјај.

„Циљеви су нам да се што више младих врати у овај крај и да се та традиција виноградарства настави и бављења производњом вина као неки од нас“, каже Јелена Цветковић из „Удружења младих са Рајачких пимница“.

Млади желе да се врате, али се суочавају са проблемима као што су недостатак воде и канализације, лоша струја и путеви. Немачка сарадња у Србији (ГИЗ) и ЕУ у препознали су потенцијал неготинских пимница.

„Пројекат који је финансиран од стране ЕУ и владе Немачке има обим од 24 милона евра у некој својој целини. Он се садржи од великог броја активности: инфраструктурни радови, бесповратна средства, промоција, велики број едукативних активности. Овај регион Рајачке, Рогљевачке и Смедовачке пимнице су главни део пројекта“, истиче менаџер пројекта „ЕУ за тебе“, Томислав Кнежевић.

Производња вина у последних неколико година код нас је у успону. Имамо одлична вина али да од тога треба да направимо добар посао, кажу у Привредној комори Србије.

„Вино је данас постало на неки начин производ који не само да се он продаје, већ продаје једну винску културу, продаје туристичку понуду и показује које су земље и културе зреле“, наводи Михаило Весовић из Привредне коморе Србије.

Да би били препознатљиви и јединствени у винском свету морамо се радити на препознатљивости. То значи, вратити се нашим домаћим сортама, попут заборављене неготинске црвене багрине.

„Када се кренуло интресовање за те старе домаће сорте, између осталог и багрину, виноградари нису могли да нађу одакле би умножавали. Ово је засад од кога је све почело“, каже Дејан Стефановић из ПССС Неготин.

Пројекат „Еу за тебе“ подразумева не само очување Рајачких пимница као културног наслеђа већ је усмерен и на развој туризма, јер је то један од начина да село и његови домаћини буду одрживи. Завршетак пројекта предвиђен је до краја 2024. године.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару