Читај ми!

Поглед са тврђаве и близина манастира довољан разлог да посетите Рајску Бању код Звечана

До пре неколико година потпуно запуштен, Здравствено-рекреативни центар Рајска Бања поново има госте. Бања са изворима лековите воде, а средњовековни манастири Бањска и Соколица, тврђава Мали Звечан, и падине Рогозне додатни су разлог да туристи посете тај део Косова и Метохије.

Здравствено туристички центар Рајска бања код Звечана обухвата велнес и спа садржаје - гостима су на располагању отворени и затворени базени, сауна, парно купатило и друге услуге... 

"Људи долазе ради лечења болести локомоторног система, кости, зглобова и хрскавице, кожних болести, проблема са дигестивним трактом, као што су лења црева, опстипација. Спроводимо терапије у термалним базенима где је температура воде око 38 и 40 степени", каже др Милош Виријевић. 

"Имамо госте из читавих крајева наше земље, госте из суседних земаља, Македоније, Словеније, Аустрије, Немачке и других земаља," каже Станица Анђелковић из Туристичке организације Звечан.

У општини кажу да та средина има све услове за даљи развој туризма.

"У плану је да се тај део привреде развије, да пољопривреду дигнемо на мало већи ниво. Надам се да ће и то у будућности да успе", каже Иван Тодосијевић, председник Привременог органа Општине Звечан.

Обновом бање, створила су се нова радна места, чиме су мештани добили материјалну потпору за своје породице.

"Ми смо још увек мали комплекс, зато што поседујемо мали хотел са четрнаест смештајних јединица. Надамо се у току ове године да примимо још један објекат у склопу наше бање, где ћемо имати 28 смештајних јединица", каже Иван Филимоновић, менаџер хотела Рајска бања.

Изнад саме бање налази се средњовековни манастир Бањска.

"Бањска, ево већ преко седам векова сведочи наше постојање на овим просторима. Сведочи нашу духовност, и нашу славну историју светих Немањића", каже протосинђел Данило, игуман манастира Бањска.

У оквиру манастирског комплекса од 2017. године почела је да ради пивара. Манастирско пиво које се ту производи, кажу, изузетног је квалитета и укуса.

"Капацитет је 6.000 литара. Још увек се учимо да правимо, то може да буде доста боље", каже монах Горгије. 

Остаци тврђаве Звечан и данас привлаче пажњу туриста.

"Са врха тврђаве су пружа предиван поглед на читаво Косово, а кад је овако леп и сунчан дан онда се види и део Метохије. На нама је да ово место чувамо и баштинимо", каже Наташа Аксентијвић, в. д. директора Туристичке организације Звечан.

У плану је да се обједини туристичка понуда Косова и Метохије, како би свима који желе да обиђу српске средњовековне манастире и споменике било једноставније да до њих дођу. Сваки долазак на то подручје, највећа је подршка српском становништву у покрајини.

петак, 05. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару