Читај ми!

После двогодишње дубоке кризе, Италија се нада опоравку туризма

Италија се ових дана суочава са великим сушама и пожарима. У долини реке По проглашена је ванредна ситуација. Са друге стране, позитивна вест за ту земљу јесте повратак туриста, како самих Италијана, тако и странаца.

Ове године у Италији је знатно повећан број страних туриста иако још нису достигли бројке пре пандемије, на које је ова земља навикла. Само у прва четири месеца ове године Италију је посетило више од 15 милиона људи који су јој донели зараду од 7,8 милијарди евра.

Странци највише посећују градове попут Венеције, Фиренце и Рима, али и мања приморска места. Након тога следе планине и језера. Пола милиона читалаца магазина Тајмс изабрало је Италију за најбољу туристичку дестинацију на свету.

Запослени у туризму у овој земљи се, међутим, сусрећу са потешкоћама везаним за недостатак сезонских радника, као и повећање цена горива и хране које се свакако одржава на крајњу цену туристичких услуга због чега 12 одсто Италијана каже да неће моћи да приушти нити један дан одмора, док њих 34 одсто очекује повећање цена туристичких услуга.

Резервисано је више од 11 милиона ноћења у приватном смештају од јуна до августа, што је за 32 одсто више него у претходној години. Италијане највише радује повратак туризма у градове који су били најтеже погођени за време пандемије због обавезне изолације. Министарство за туризам је обезбедило 1,2 милиона евра за пројекат Велике италијанске дестинације за тзв. „одрживи туризам“ преко медијских кампања.

„Ми смо бренд овог града и наш задатак је да учинимо све да промовишемо Милано као дестинацију за туристе, посетиоце, а највише младе, оне који желе овде да студирају. Зато користимо реченицу 'Yes, Milano' да бисмо направили бренд од града“, објашњава Лука Мартиназоли, директор "Yes, Milanа".

Венеранда Фабрика дел Дуомо је изградила катедралу 1387. године, која се стално обнавља. Осмишљена су летња дешавања на крову Дуома када је могуће уживати у заласку сунца уз џез концерт или концерт класичне музике“, напомиње Федерико Пици.

Без обзира на бригу о инфлацији, могућој економској кризи од јесени, порасту оболелих од ковида 19 и рату у Украјини, Италија се нада опоравку туризма који је био у дубокој кризи претходне две године.

Истраживање Института за национална истраживања у области туризма о опоравку овог сектора, показује да је ове године у односу на претходну резервисано више од 62 одсто соба у августу, нарочито у приморским местима, где се тај проценат пење на 71,2 одсто.

Највише је странаца из Немачке, 32 одсто, Швајцарске, Аустрије, Француске и северних земаља. Италија ове године остаје без туриста из Русије док се повећава број америчких и канадских туриста.  

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару