Читај ми!

Упркос новој кризи и поскупљењу, туристи поново хрле у Италију

У Италији, једној од омиљених туристичких дестинација, већ се бележе бројеви слични онима од пре пандемије, а рат у Украјини и поскупљење хотела за око 14,7 одсто, нису спречили Италијане да путују, као ни стране туристе да долазе у ову земљу.

Након сто су у Италији и остатку света постепено попуштале рестриктивне мере везане за ковид, италијани су полако почели да се враћају путовањима и да се припремају за туристичку сезону која је у овој земљи почела још са доласком пролећа када се, од половине марта бележи раст авионског саобраћаја унутар Европске уније, као и од Америке ка Европи.

Иако ће се туристи највише опредељивати за северни и централни део Италије, бар тако показују истраживања у овој земљи, ипак су плаже оно што највише привлачи туристе, али такође и градови попут Фиренце, Рима, Венеције и Милана са својом културном понудом.

„Милано се већ покренуо што се туриста тиче и то нам говоре подаци. Месеци попут априла и маја су били фантастични за градски туризам. Имали смо исти број туриста као у 2019. години, значи пре ковида и то нам показује да та година није била изузетак већ да се Милано заиста променио тако да сада имамо туристе који долазе из радозналости и задовољства, као и туристе који овде долазе због бизниса и туризам је сада већ активни део нашег града“, наводи Мартина Рива, саветница за спорт и туризам града Милана.

У Италији се већ бележе бројеви слични онима од пре пандемије, а рат у Украјини и поскупљење хотела за око 14,7 одсто, нису спречили Италијане да путују, као ни стране туристе да долазе у ову земљу.

И док ће се у Венецију од 16. јануара 2023. улазити уз резервацију и плаћање доприноса, експериментална фаза ће почети за неколико дана, од јула месеца, не би ли се град изборио са прекомерним бројем туриста, смећа и саобраћаја који подразумева приватне глисере, али и таксије на води.

„Венеција је најпознатији град на свету. Град са невероватном историјом, али је потребно и подсетити да од 72 милиона туриста који посете Венето, 14 милиона посећује Венецију. Остатак посећује друге делове региона који је први италијански регион по туристичкој посети јер имамо девет Унеском заштићених подручја. Имамо јединствену територију јер у августи ви можете да скијате на глечеру Мармоладе, а онда за само два сата стижете на море да се окупате. А за нас то значи 32 милиона туриста. Ми имамо и највећи опен-ер камп на свету, имамо језера, Доломите, 350 типичних производа, 11 милиона хектолитара вина попут 'Просеко', 'Амароне', заиста имамо све“, наглашава Лука Заја, председник региона Венето.

Туризам у Италији је у првих шест месеци ове године доживео апсолутни процват. Наиме, подаци када се упоређују са онима из 2019. године кажу да је туриста било више за чак 33,4 одсто. Јако је велики број страних туриста, нарочито Американаца.

И мада се Италија за две године пандемија пласирала међу првих десет земаља по дигитализованој туристичкој понуди која је подразумевала виртуелне посете музејима, археолошким налазиштима и споменицима, то није утицало на то да се туристи не врате правим путовањима. Само прошле године, градове попут Фиренце и Рима посетило је 43,6 милиона туриста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару