Некада острво у Панонском мору, Вршачке планине су јединствен драгуљ војвођанске равнице

Град Вршац нема море, али има Вршачке планине, за војвођанску равницу неуобичајен драгуљ. Захваљујући мапирању стаза, вршачко брдо сада је доступно и рекреативцима и туристима.

Неке од налепших дестинација и скривених кутака на Вршачком брду, које су до сада биле добро познате само локланом становништву, од сада су доступне и за туристе и рекреативце који први пут бораве на Вршачким планинама.

Наиме, пре две године започет је обиман пројекат у оквиру којег је мапирано и обележено 62 километара пешачких стаза, па и они који их не познају сада безбедно могу да се крећу њима. У току је трећа завршна фаза пројекта, која предвиђа постављање мобилијара на најатрактивнијим дестинацијама и излетиштима на брду.

„Биће постављене клупе, биће постављени сеници, задржаваће се на тим местима. Битно је да на појединим местима, где су границе заштићених добара, да поставимо и инфо табле које говоре о птицама, инсектима, животињама које ту бораве, да знамо код кога смо дошли у госте“, наводи Велизар Вемић, руководилац у ЈКП „2. октобар“.

Циљ пројекта је промоција Вршачких планина као туристичког потенцијала, али и афирмацији здравог начина живота, очувања природе, културног и историјског наслеђа. Последњих година Вршац привлачи све већи број туриста и рекреативаца, којима је Вршачки брег незаобилазна дестинација.

„Многи медији су пренели да град Вршац има најчистији ваздух не само у нашој земљи већи у Европи и сходно томе повећан нам је број туриста, како домаћих тако и страних. Сходно томе радило се на побољшању услова за боравак на вршачким планинама“, наглашава Јасна Живковић из ТО Вршца.

Сада су многи скривени делови Вршачког брда доступни туристима и рекреативцима, али се строго водило рачуна да зелени заштићени појас остане нетакнут. Наиме, Вршачко брдо као предео изузетних одлика дом је и станиште многим угроженим и строго заштићеним врстама биљака и животиња.

Пројекту, који заједничи спроводе туристичка организација, град Вршац и Јавно комунално предузеће које је и управљач Вршачких планина, одазвао се велики број спортских удружења, привредника и грађана који су желели да дају свој допринос како би Врашачке планине биле лепше и безбедније место за рекреацију и уживање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару