Читај ми!

Зароните у Океанаријум у Лисабону

Откако је 1998. први пут отворио своја врата, лисабонски океанаријум једна је од најинтересантнијих туристичких атракција у португалској престоници. Овај едукативни празник за очи и душу одушевљава и децу и одрасле, а годишње га посети више од милион људи. 

 

Замислите у огромном затвореном простору акваријум са пет милиона литара морске воде, подељен на четири морска станишта повезана у једну целину, тако да стварају илузију једног океана, са морским и копненим еко системима свих поднебља, од хладних, преко умерених, до тропских.

Два одвојена здања, Зграда мора и Зграда океана, повезане међусобно атрактивним застакљеним мостом и акрилним панелима тако да творе јединствену целину, представљају саме по себи право архитектонско ремек дело.

Пројектован за последњу светску изложбу у двадесетом веку, Експо 98, одржану у Лисабону 1998. године, Океанаријум је део модерне градске четврти Парк нација, смештене на источној обали града, а његов главни идејни творац и пројектант је Американац Питер Чермајеф, експерт за акваријумску архитектуру. У време када је настао био је највећи у Европи и други највећи у свету, одмах после акваријума у Осаки.

Током 132 дана трајања Експо 98, комплекс је посетило 11 милиона људи. 

Океанаријум је данас дом за 16.000 примерака 450 биљних и животињских врста.

Стална изложба "Једна планета,  један океан" подељена је на два нивоа, копнени и подморни, где су у вештачким условима створени хабитати Атлантика, Пацифика, Антарктика и Индијског океана.

Посетиоци свих узраста на горњем нивоу тако могу уживати у посматрању пингвина са Јужног пола, разиграних видри из Тихог океана, или коралних гребена тропских предела Сејшела. Ако нисте знали, морске видре су створења са најгушћим крзном на свету. У једном квадратном центиметру имају више од 150 хиљада длака!

А када зароне у доњи ниво, тамо их чека бескрајно плаветнило и очаравајуће богатство подводног света риба, сисара, мекушаца, алги и свих других шароликих морских створења. Имају утисак као да седе негде на дну мора, док их попут малих ванземаљских бродова надлећу раже, лење моруне подмукло вребају испод стена, а бик ајкуле разјапљују на њих своје претеће чељусти.

Осим зарона у невероватне дубине океана и сву разноврсност њиховог богатог биљног и животињског света, посета Океанаријуму суочава нас директно и са акутних питањем ургентности очувања природе и човекове животне средине. 

Тиме се баве и бројни португалски уметници, чије скулптуре, сачињене углавном од отпадака извучених из океана, красе поједине сегменте музејских павиљона.

Мисија Океанаријума  је да промовише одрживост светских мора и океана и упозори на актуелна питања глобалног загревања и загађења.

Едукативне мултимедијалне презентације и радионице на располагању су посетиоцима,  а велики број активности намењен је деци. Тако се, осим програма за школе, у Океанаријуму могу организовати и роденданске журке, концерти за најмлађе, па чак и ноћења за малишане, али само оне најхрабрије! 

Признајте, који би смели предшколац могао да одоли том изазову да ноћ проведе спавајући с ајкулама на дну океана?

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару