Читај ми!

Барселона и Валенсија после ковида, која је тајна шпанских престоница туризма

Да ли Барселона поново постаје град масовног туризма и шта су суперблокови? Зашто је Валенсија понела титулу европске престонице паметног туризма?

Пре пандемије је само у катедралу Саграда фамилија годишње улазило око 5 милиона туриста, а рекордан број посетилаца – деветнаест милиона – Барселона је имала 2019. године. А онда је дошао коронавирус, и Шпанија је претрпела велике губитке.

Каталонска престоница је град уметности, чудесне архитектуре, пешчана плажа је у центру града. То је град љубави и среће, који туристи поново посећују. У овој недељи биће укинута и одредба обавезног ношења маске у затвореном простору.

Помало од свега што се иначе обилази у Барселони, обишла је и група новинара из Србије. Али, у оквиру пројекта Пулс Европе – током путовања откривали смо шта су суперблокови. План градских власти је да се озелени што више простора, да делови коловоза постану бициклистичке стазе и шеталишта, а раскрснице тргови за дружење.

„Циљ суперблокова је у суштини враћање простора становницима, а одузимање простора од моторних возила. Главна идеја је да се користи јавни превоз и да се кроз град пролази шетањем и ходањем“, каже Неда Костадиновић из Секретаријата за урбану екологију Скупштине града Барселоне.

Возом који иде брзином од 150 до 250 километара на сат, стигли смо и у Валенсију. То је град који своју инфраструктуру, паметно, прилагођава и мештанима и туристима. То је град који би обавезно требало посетити јер су разлози за то многобројни.

Ове године Валенсија је проглашена европском престоницом паметног туризма, али и престоницом дизајна. Примера ради, Валенсија је због плављења изместила реку Турију из центра града, а на месту старог корита никао је парк дужине 12 километара.

Валенсија се позиционира као космополитска, интелигентна и одржива туристичка дестинација. Где год се окренете и шта год да радите, све то само прија и срцу и очима и души.

Свако у њој може да пронађе нешто што му одговара. Од музеја, приче са локалцима, преукусне хране, плаже и мора, ноћног провода, вожње бицикла. Овде се на најбољи могући начин преплићу традиција и модерно.

„Треба да дођете у Валенсију јер је ово наша година. Проглашени смо престоницом паметног туризма. Валенсија нуди свакакве садржаје – гастрономске, културне, спортске… Одмах резервишите карту. Два пута недељено смо директно повезани. Дођите и откријте овај јединствени медитерански град“, истиче Мигел Ангел Перез из Туристичке организације Валенсије.

И на крају, због свега овога што сте чули, а што ћете надам се и сами видети, Валенсија је град у који се многи враћају. После туристичке посете, или пословног боравка, много је оних који одлучују да тај град буде њихова трајна адреса.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару