Читај ми!

Време је за реке - наутички туризам у Србији

Упловљавање два велика крузера у Пристаниште у Београду означило је почетак овогодишње наутичке сезоне. Главни град спремно је дочекао скоро 300 гостију, представио своје културне и историјске знаменитости, домаћу храну, дух нашег народа.

Наутички туризам је вид туризма који се одвија на води или уз воду. Две међународне реке, Сава и Дунав протичу кроз неколико европских земаља и спајају се на месту где је и настао Београд.

„После две године пандемије, очекујемо да ова сезона буде успешна. Само у Београду, ове године очекујемо преко 700 пристајања, док су процене да ће обим путничког саобраћаја бити исти као пре пандемије. Новина ове године је и то да ће путници који долазе крузерима у главни град, осим на постојеће међународно пристаниште, моћи да уплове и у Земун. То пристаниште почеће да ради овог пролећа и на тај начин ће се Београд приближити европским престоницама, по броју посета са река", рекла је   за јутрањи програм Радио Београда 1 Ксенија Хајдуковић из Агенције за управљање лукама. 

Истакла је да се ове сезоне планира отварање још два међународна пристаништа, у Костолцу и Сремској Митровици. На тај начин страним туристима приближиће се и богата римска заоставштина на овим просторима.

Београд као град на две реке има велики потенцијал за развој наутичког туризма, како на води, тако и на обалама. Дужина обала река на територији Београда је преко 200 километара, осим тога ту је и 5 шеталишта поред река, бициклистичке стазе, као и спортски клубови за водене спортове. У Београд пристају бродови који започињу своја крстарења у бројним европским градовима и метрополама.

„Крузери који долазе код нас кренули су из Амстердама, Регенсбурга и Беча. Што се тиче географске структуре путника који крстаре, они долазе из Европе, али из САД, Канаде, Мексика, Кине, Јапана. То су углавном људи старији од 65 година који имају времена да скоро месец дана проведу обилазећи различита места са воде", рекла је Ксенија Хајдуковић из Агенције за управљање лукама.

Напоменула је да је 2019.година била, за сада, најбоља година, када је реч о бројкама. Према подацима Агенције за управљање лукама у тој наутичкој сезони забележена су 1.542 пристајања и 208 хиљада туриста који су на тај начин посетили нашу земљу.

Када је реч о пристајањима у ковид периоду, прошле године забележено је 509 пристајања и 45 хиљада гостију.

„У Србији је тренутно шест међународних путничких пристаништа за упловљавање крузера и то у Београду, Новом Саду, Доњем Милановцу, Голупцу, Кладову и Смедереву. Пре пандемије број посета у сваком од њих био је сваке године све већи, што је био сигнал да Србија и те како има шта да понуди страним туристима. Међународно путничко пристаниште у Голупцу отворено је 2018. године, када су упловила 44 крузера. Годину дана касније, број пристајања и путника у Голупцу се дуплирао", наводе у Агенцији за управљање лукама.

Наутички туризам у Србији још се развија, стално се отварају нове дестинације и то у оквиру пројекта „Пробуди Дунав". Крстарења рекама све су популарнија последњих година. Специфичност речног крстарења крузерима огледа се у комбиновању пловидбе и боравка на пристаништима у више, унапред одређених, дестинација.

Потенцијал производа се заснива на чињеници да стално расте број туриста на речним крстарењима, као и да је Дунав најпопуларнија река за овај облик туризма.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару