Читај ми!

Српски туризам са поносом испраћа пандемијску 2021. годину

Мокра гора је проглашена једним од најлепших села у свету, 14 београдских ресторана се нашло у чувеном Мишленовом водичу. Туризам је ове године зарадио више од милијарду евра. С таквим резултатима српски туризам са поносом испраћа пандемијску 2021. и оптимистично дочекује Нову 2022. годину.

Туризам и угоститељство, држава је ове године помогла са 5,4 милијарде динара, што се показало као добра инвестиција јер је туризам успео да преживи.

Домаћа туристичка места угостила су два и по милиона туриста који су остварили десет милиона ноћења. Туристички приход је за 300 милиона евра мањи него рекордне 2019. што се у време пандемије сматра успехом.

„Са поносом истичемо и колеге и ја колико је важно да смо свесни чињенице да је наш туризам здрав и пун потенцијала, да је успео да се прилагоди свим изазовима и да покаже колико је флексибилан и адаптиван“, наглашава Јелена Миленковић Орлић, помоћница министарке за трговину и туризам.

Ново време донело је и нов начин пословања, па су се светски сајмови, на којима је учествовала и Србија, одржавали онлајн.

 „Пандемија нас није спречила да организујемо студијске посете страних новинара тако да смо угостили преко 50 страних новинара и инфлуенсере и 10 националних телевизија и закључно са данашањим даном имали смо преко три и по хиљаде објава у страним медијима“, подсећа Марија Лабовић директорка Туристичке организације Србије.

Кроз кампању „Бирам срцем, бирам Србију“, у домаћим медијима је у овој години објављено чак 35.000 извештаја, вести и репортажа о туристичким потенцијалима наше земље. Најбољим организацијама и појединцима додељена је традиционална награда „Туристички цвет“.

„Чачак је заиста богат туристичким наслеђем, локалитетима попут атомске бање Горња Трепча, Овчарко-кабларске клисуре, наше мале Свете горе у којој смо ове године остварили велике резултате и поред пандемије“, наводи Војин Јаковљевић директор Туристичке организације Чачак.

Највише признање добио је и ренџер националног парка Тара, кога сви посетиоци тог дела Србије добро познају као најинспиративнијег водича.

„Ако све буде по плану отворићемо нови угоститељско-смештајни објекат у оквиру Националног парка и наравно бавићемо се промоцијом самог подручја и уређењем садржаја за посетиоце“, најављује Ранко Миланковић из Националног парка Тара.

Међу награђенима су и Златиборска голд гондола, етно-село Сунчана река, Лесковачка роштиљијада, агенција Контики, Краљев чардак на Копаонику и пословна удружења Хорес и Јута.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару