Читај ми!

Шар планина, драгуљ рекреативног туризма

Чист ваздух, велики број сунчаних дана у летњем периоду, обележене пешачке стазе, Шар планину чине једним од драгуља за рекретативни туризам. Обилује и раскошним ливадама, бескрајним пашњацима препуним планинског цвећа и лековитог биља.

Почетак је августа и традиција је да се на неколико дана житељи Сириничке жупе отисну на врхове Шар планине. Иду узаним пешачким стазама, утврђеним уз литице. Пет километара успоном до циља.

На врху од преко 2.000 метара још увек има остатака снега. Додуше, само остатака јер се и они полако топе и сливају у Штрбачко језеро, или у Ливадско језеро, како га Штрпчани зову. Оваквих језера на Шар планини има двадесетак и у њима има воде преко читаве године.

На језеро се одлази на Светог Илију громовника. Тако су одлучили чобани, на безброј бачила која се до пре коју деценију постојала на Шар планини.

„Имали су потребе да се једном годишње виде, друже и нашли су своје заједничко место, а то је језеро Ливадице“, објашњава Звонко Петровић из Готовуше.

Живо је на Штрбачком језеру. Младих највише. Излазак на језеро њима није само забава и туризам.

„Вера и нада. Да колико год изађемо овде, кад год изађемо овде на ово језеро, сваке године, и следеће године, ми се надамо да остајемо и опстајемо овде на овим просторима“, сматра Дејан Стевановић, члан Планинарског клуба „Успон“.

За житеље Сириничке жупе окупљање на језеру значи да се живот наставља. Видети се на језеру шаље поруку да не напуштате или заборављате свој крај.

„Данас сам са другарицама дошла на традиционалан обилазак Ливадичког језера. Иначе, завршила сам туризам па је самим тим и жеља већа да што боље упознам своју планину и сматрам да је ово још један начин да се Срби очувају на овим просторима“, наводи Николета Рачићевић.

И Видовдан је повод за успон на шарпланинска језера. Тада се окупе планинари из региона. Међутим, ове године, полиција већини није дозволила излазак на врхове.

„Без обзира што је био покушај забране полиције, један број грађана је отишао на језеро, одржао традицију тако да ништа не може да нас спречи да посећујемо своју планину за коју смо везани“, наглашава Звонко Михајловић из Штрпца.

А Шар планина обилује раскошним ливадама, бескрајним пашњацима препуним планинског цвећа и лековитог биља. Потоцима са свих страна. Природа је на Шари у стенама исклесала људске обрисе.

Боравком на Шар планини имаћете и близак сусрет са надалеко чувеним шарпланинцима и покојим пастиром.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару