Читај ми!

Ипак је могуће – Златибор је туристички центар у коме смеће није тамо где му место није

Док готово цела земља муку мучи са смећем тамо где му место није, Златибор који годишње угости више од триста хиљада туриста, и домаћих и страних, нема проблема са одношењем отпада и дивљим депонијама.

Ипак је могуће – туристички центар без отпада – уредан, са пуно цвећа и лепо распоређеним кантама за одлагање смећа.

„Ми смо цели дан активни, не бројимо пређене километре. Смеће се покупи. Надамо се да ће Златибор бити све лепши и чистији и да ће овај народ имати свест о томе да то тако и остане“, наглашава Десимир Бугариновић, радник ЈКП „Златибор“.

И искреност је важна јер се понашањем сваког госта, кроји мера одрживости реда.

Изражена бројевима, чајетинска брига за околину и оно што сматрамо половином здравља, низ је од 50 савремених возила, три рециклажна острва, и два у припреми, 95 милиона динара уложених прошле године у нову механизацију... Или, за само четири празнична дана у фебруару, одвезених 93 тоне отпада. Чак и за грађевински шут, имају решење.

„Практично целокупна количина тог неког материјала из ископа и од рушења се употреби за изградњу путева. И уштеди се наравно. То су веома мали трошкови онда и веома је економично на тај начин радити и градити“, објашњава Срђан Пантовић, директор ЈКП „Златибор“.

Мештани се подстичу и награђују за уредност, јер само то може бити права слика модерног туристичког центра.

„И није то само у туристичком месту Златибор. И у околним микродестинацијама на које иду наши гости, од Сирогојна, Гостиља, Стопића пећине... Значи, сви ти простори се уређују, а што се тиче хигијене, мислимо да је заиста на завидном нивоу“, сматра Јово Павловић из Туристичке организације Златибора.

Можда је зато, на једном од тих места, као на капији Златибора, своје птиће дочекала рода. И задовољна избором места за гнездо, надгледа путнике који иду ка планини – чија се лепота чува, јер је могућа, само ако је чиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару