Читај ми!

Кањон Пањице и Водена пећина најпосећенији бисери природе у ариљском крају

Током ове године откривали смо природне лепоте Србије, а међу њима су се нашли и кањон реке Пањице са водопадом и Водена пећина, прави бисери природе у ариљској општини.

Награда за шетњу нетакнутим кањоном Пањице је водопад, овог октобра, због сушне јесени, са краћом воденом завесом, и Водена пећина изнад њега.

„У кањону Пањице постоји више спелеолошких објеката које смо нашли и забележили. Водена пећина је највећи од њих и једини активан, хидролошки активан. Нема седиментног накита у виду сталагмита и сталактита, то сте и видели. Више су му ерозивни ти облици накита, али је јединствена за цео овај крај“, напомиње Вук Моргенштерн, спелеолог из удружења „Спелео република“ из Ариља.

Спелеолози су истражили првих стотинак метара пећине и стигли до подземног језера које тек треба да испитају спелеорониоци, а посетиоци за сада могу тек до улаза у пећину, након освежења, посебно у летњим месецима, крај водопада Пањице високог осам метара.

Кањоном реке Пањице, до ког се долази из два правца, из села Добраче и Брекова, својевремено је шетао и Јосиф Панчић, пронашавши овде ендемску врсту, биљку велики шумски звончић.

„Током 2020. године пећина је дефинитивно, по свим статистичким мерама, била најпосећенији туристички локалитет на подручју општине Ариље. Наравно, уз наше сараднике са којима смо константно радили на уређењу локалитета, иначе би било неизводљиво“, наглашава Марија Алексић из Туристичког инфо-центра Ариље.

На критичним местима, посебно када надође Пањица, спелеолози и планинари су, како би стаза била за све безбедна, поставили 50 метара челичне сајле, коју су ових дана непознати извршиоци однели.

„Нажалост, људи су отишли до тог степена да су поскидали и металне окасте вијке и све причвршћиваче, тако да, буквално, није остало трага од постављених челичних сајли“, наводи Георгина Наунова из ПСД „Сунчевица“.

Спелеолози, планинари, туристички радници обезбедиће поново стазу кањоном до пећине, очекујући од полиције да пронађу починиоце штете у најлепшем природном бисеру ариљског краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару