Борски Стол рај за алпинисте и слободне пењаче

Стара громадна планина, Борски Стол, на двадесетак километара од Бора, заједно са Великим Кршом, је најдужи кречњачки гребен источне Србије. Многи планинари и алпинисти тврде да је ово најлепша планина у Србији.

Хармонија, Чувар сенки, Кошава, Мргуд, Буквар или Горска вила која је класик спортског пењања, су скоро вертикалне камене путање којима се крећу алпинисти на Борском Столу. Ова планина је једина стеновита скупина у Србији где се налазе и традиционални и спортско пењачки смерови.

Јелена Јаковљевић, спортски пењач тренутно тренира на Борском Столу на спортско пењачким и опремљеним смеровима којих овде има око 60. 

„Овде су попети неки од најзначајнијих мултипичева и најтежих у то време. Нирвана која је попета без болтова који данас постоје, а и данас са тим болтовима је тешка. Затим Деда Алекса и прегршт других неопремљених смерова који су и до данас неопремљени“, наводи Срђан Боснић, начелник Алпинистичког одсека Београда, Планинарског савеза Србије.

Многи су, овога лета, направили своје прве алпинистичке кораке на Борском Столу. Јаруга са окном је за почетнике, а Боркова путања, која је комбинација камених блокова и жљеба са завршним камином, висине 50 метара, за искусне алпинисте.

„Стол је база одакле можемо да попнемо из непосредне близине планину Стол, 1.155 метара. Овде у близини налази се Мали Стол, врх Визак и наравно Мали Крш који одавде не видимо али је у непосредној близини планинарског дома Стол“, каже Зоран Петровић, планинар из Бора.

На Борском Столу је и много излетника. Викендом се тражи место више у планинарском дому и око Малог језера. Цео потез од Белог очњака до Великог Крша у народу је познат као „Мала Швајцарска“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару