Град вечне љубави - Верона

Прва асоцијација на град вечне љубави је Верона, град на северу Италије, у покрајини Венето. Основана је у 4. веку пре нове ере и дуго је била под римском влашћу, а независна и слободна постала је 1107. године.

Бројне су знаменитости Вероне, драгуља средњовековне културе и уметности. Градска палата и римски театар Арена само су нека од велелепних здања. Арена је саграђена у првом веку и у њој се данас одржавају позоришне и оперске представе, за које су карте распродате месецима унапред.

Град има пуно цркава романског, готског и ренесансног стила, музеје и једну необичност, која је у неку руку и туристичка атракција. Реч је о комплексу гробница породице Скалиђери из 14. века, јединственом по томе што су чланови те богате породице, супротно хришћанском веровању да тело треба предати земљи, сахрањени у уздигнутим гробницама, како би били што ближе богу.

У том лепом граду живео је и чувени Данте Алигијери (1265‒1321), аутор „Божанствене комедијеˮ, а често је у њега свраћао и Јулије Цезар.

Али Верона је ипак најпознатија као град у коме се родила љубав између Ромеа и Јулије. Мелодрама Вилијема Шекспира остаје најчувеније дело о младима који су због љубави жртвовали своје животе и постали симбол трагичне, али вечне љубави.

Највећа атракција града је чувена Јулијина кућа и балкон на коме је чекала Ромеа.
Много је расправа о томе да ли су љубавници заиста постојали.На зид Јулијине куће постављена је табла са Шекспировим стиховима.

Кућа је саграђена у 13. веку у готском стилу, а тридесетих година прошлог века је рестаурирана, те касније претворена у музеј у коме су многи предмети оригинални антиквитети из 14. и 17. века.

У унутрашњости дворишта куће је Јулијина бронзана статуа у природној величини, а за статуу се везује необично веровање. Сваки посетилац који жели да има среће у љубави треба да додирне Јулијину десну дојку и пожели своју жељу.

Да би се љубавне жеље оствариле потребна је и љубавна порука која се обично запише на папирић а он се залепи на зид Јулијине куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару