Читај ми!

ЕУ обнавља нарушене екосистеме, зашто Србија каска са заштитом

Европски парламент је усвојио Закон о обнови природе, према којем мора да се обнови најмање 20 одсто копнених и морских подручја до 2030. године и сви нарушени екосистеми до 2050. У Србији је под заштитом око осам одсто територије, а за управљање заштићеним природним добрима ове године обезбеђено је 500 милиона динара.

Развојне могућности природе у Србији су велике, а о томе првенствено треба да брину локалне заједнице. Светска организација за природу је, уз финансијску подршку Европске комисије у оквиру пројекта „Безбедна природа и клима“, доделила 15 грантова организацијама цивилног друштва из целе Србије, као помоћ за очување животне средине.

Акумулације за водоснабдевање су главни извор воде за велики број становника Србије, али нису довољно заштићене, показује анализа Удружења „Екомар“ из Крагујевца.

„Радили смо истраживања на шест акумулација то су Барје, Бован, Гараши, Гружа, Ћелије и Врутци. На свим овим акумулацијама осим на Барију постоје проблеми као што је нелегална градња, пољопривреда у првој зони санитарне заштите, изливање отпадних вода, долази до појаве цветања цијанобактерија“, нагласила је Марија Симић Савић из Удружења „Екомар“ из Крагујевца.

Изградња нелегалних објеката све више угрожава заштићена подручја. Тако је и у Националном парку Тара.

„Имамо преко 80 нелегалних објеката који су углавном процесуирани, донете су пресуде кривичне, решења о рушењима, односно о враћању у првобитно стање, међутим ти објекти и даље стоје на терену“, наводи Ранко Милановић из Националног парка Тара.

Вожња кроз натакнуту природу

Град Сомбор је помогао да се искористи туристички потенцијал заштићеног резервата природе Горњег Подунавља где су постављене бициклистичке стазе.

„То је иста стаза која је позната као Еуровело 6 или стаза мира, где смо покушали да туристима, пре свега акценат је стављен на стране туристе, који се баве рекреативним или такмичарским бициклизмом, пружимо нови терен, куда могу да се провозају и виде ново окружење нетакнуто“, објашњава Бранислав Сворцан, помоћник градоначелника Сомбора.

У Европској унији више од четвртине територије је под заштитом, али је и више од 80 одсто европских станишта у лошем стању.

„Реке нам угрожава свашта, имамо огромних проблема са отпадом, мислим да цео Балкан са тим има проблема, а нажалост и цео свет откако су неке удаљене земље престале да увозе отпад који ми креирамо, мислим на пластику првенствено“, указала је Петра Бојић Петрач из Светског фонда за природу (WWF Adria).

Према оцени Европске комисије, нови Закон о обнови природе би донео значајну економску корист, јер би сваки уложени евро у очување природе донео осам пута већу добит.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво