Читај ми!

Када ће нам се исплатити да рециклирамо амбалажу

Из године у годину производимо све више отпада и бацамо све више амбалаже. Иако се депозитни систем у којем грађани добијају новац за амбалажу, годинама најављује, Србија и даље трага за најбољим решењима за рециклажу отпада.

Колико се отпада баца најбоље се види на Потпећком језеру. Како на Лиму тако и у скоро свим нашим рекама. Отпад баца где ко стигне јер не постоји систем сакупљања и селекције.

Београд на пример, који има највише контејнера за различите врсте амбалаже, рециклира свега три одсто комуналног отпада. Зрењанинци имају 20 паметних уређаја за враћање амбалаже.

„Ви као корисник када дођете у објекат где се рециклира, убаците своју амбалажу, уређај за то вреднује са неким бројем поена и на крају само принесете свој телефон, уколико је у питању НФЦ, или добијате као у пројекту 'Паметно рециклирај', на налог на апликацији поене које можете користити као ваучере за куповину“, објашњава Немања Јанић из стартапа „Солагро“.

„Путем обележавања амбалаже са јединственим кодовима омогућава се праћење сваке јединице од момента пласирања на тржиште у продавницама па до њеног поврата у систем рециклаже“, напомиње Зоран Јаковљевић из немачке Организације за међународну сарадњу ГИЗ.

Грађани остварују разне попусте, док највреднији рециклери сваког месеца могу да освоје и награде.

„Овај систем може да обухвати широки дијапазон амбалаже која може да се укључи. Не мора да се ограничи на једну, две или три врсте амбалаже, које могу да уђу у депозитни систем“, напомиње. Јелена Киш Петљански, менаџерка за одрживост и регулаторне послове, „Бол Пекиџинг“ Европа.

„У Србији је систем примарне селекције тек у зачетку и није довољно добро развијен у свим јединицама локалне самоуправе тако да анализе показују да би потенцијално депозитни систем, као што је и у осталим земљама где се он већ примењује, високи су проценти и до 90 посто иде рециклажа свог амбалажног отпада који уђе у депозитни систем“, истиче Сања Кнежевић Митровић, менаџерка за регулаторну реформу, НАЛЕД.

Нацртом измена Закона о амбалажи и амбалажном отпаду из 2020. који је објављен на сајту Министарства заштите животне средине прописује се да се за једнократну амбалажу (од пластике, стакла и алуминијума), успоставља депозитни систем. Међутим на тај закон се још чека, а министарство покреће консултације о увођењу депозитног система.

субота, 13. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару