Читај ми!

Венецијански канали готово без воде, гондоле у блату

Гондоле не могу да плове неким познатим венецијанским каналима јер се Италија изгледа суочава са још једном сушом.

После ненеколико недеља зимског времена без падавина, у Италији је почела да расте забринутост да би се држава поново могла суочити са сушом налик прошлогодишњој када је током лета проглашена ванредна ситуација.

Научници и еколошке групе упозоравају да су Алпи имали мање од половине уобичајених снежних падавина.

Упозорење долази пошто се Венеција, где су обично поплаве главна брига, суочава са необично ниским водостајем који онемогућава пролаз гондолама, воденим таксијима и амбулантним пловилима.

За проблеме у Венецији наводи се комбинација фактора – недостатак кише (и других падавина), системи високог атмосферског притиска, пун Месец и морске струје.

„Италијанске реке и језера пате од озбиљног недостатка воде“, указала је еколошка група „Легамбијенте“ и позвала на посебну пажњу на север земље.

По, најдужа река у Италији која тече од Алпа на северозападу земље до Јадрана, има 61 одсто мање воде него иначе у ово доба године, додаје се у саопштењу еколошке групе.

У јулу прошле године, Италија је претрпела најгору сушу у последњих 70 година и прогласила ванредну ситуацију у областима око реке По, која наводњава око трећине пољопривредне производње у земљи.

„Налазимо се у ситуацији дефицита воде који је константан од зиме 2020-2021“, рекао је Масимилијано Паски експерт за климу из италијанског научно-истраживачког института ЦНР, а преноси дневни лист Коријере дела сера.

„Морамо да повратимо 500 мм у северозападним регионима земље, а за то нам је потребно 50 дана кише“, нагласио је Паски.

Ниво воде на језеру Гарда, на северу Италије, пао је на рекордно низак ниво, што је омогућило да се до малог језерског острва Сан Бјађо може доћи стазом.

Антициклон доминира временом у западној Европи већ 15 дана, доносећи температуре које су уобичајене за касно пролеће.

Најновије временске прогнозе ипак указују на долазак преко потребних падавина и снега на Алпима у наредним данима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару