Читај ми!

Тражи се решење за биогенeтске изворе метана

Метан је после угљен-диоксида, гас који највише доприноси климатским променама јер снажно апсорбује сунчеву топлоту и има веома јак ефекат стаклене баште, много јачи од угљен-диоксида. Дански научници тестирају додатак исхрани за говеда који би могао значајно да смањи емисију метана до 2030. године и тако реше највећи утицај пољопривреде на климу.

Да би се метан (CH4) природно разградио, потребно је око 12 година. То је много брже од угљен-диоксида (CO2), којем је потребно 120 година. 

Међутим, CH4 апсорбује више топлоте, чак 25 пута јаче од угљен-диоксида.

Велики удео емитује се у пољопривредној производњи. Научници нуде решење како производња са фарми не би више била под климатском лупом.

Од 2007. глобална концентрација метана убрзано расте. Годишња повећања у 2020. и 2021. су највећа од када се систематски прати последњих 40 година.

Истраживања показују да велика количина метана долази из „биогенетских извора“, као што су мочваре и пиринчана поља, али и са фарми говеда, јер овај гас производе преживари.

Дански научници тестирају додатак исхрани за говеда који би могао значајно да смањи емисију метана до 2030. године и тако реше највећи утицај пољопривреде на климу.

„Кравама ће бити потребно мало овога сваког дана и тада ћемо смањити емисије метана око 25-30 одсто“, нагласио је Петер Лунд, професор Унивезитета Архус.

Након година истраживања у овој области, научници су сада довољно сигурни у своје методе. Неколико фармера већ је тестирало додатак са успешним исходом.

„Били смо помало нервозни због тога како ће краве реаговати на нови додатак. Али нема промена, све иде како треба“, каже Нилс Хедерман, произвођач млека.

На Универзитету Архус у Данској настављају истраживања и очекују да ће до 2030. године моћи да смање емисију метана у пољопривреди за укупно 50 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару