Урагани пустоше обале Атлантика, може ли тако нешто да задеси и Србију?

Ураган "Доријан" је опустошио Бахаме и сада се споро креће ка источној обали Флориде. Истовремено се нова тропска олуја "Фернанд" формирала у Мексичком заливу и креће се ка западу. Иако поједини спекулишу да су урагани довели до пада температуре и у Србији, стручњаци указају да је Балкан предалеко да би таква веза била могућа.

Климатолог Владимир Ђурђевић указује да још није прошла опасност од урагана "Доријан", који је сада прешао у категорију два.

Пре два-три дана урагана је био у категорији пет, што значи да су ветрови дували више од 300 километара на сат. Tи снажни ветрови опустошили Бахаме а поједине делове буквално сравнили са земљом.

Објашњава да се категорије урагана одређују према јачини ветрова који опстају у дужем временском периоду.

Тренутно је највећа опасност од "Доријана" за становнике на источној обали Флориде и у државама изнад.

"Ураган тек треба да има други додир са копном, вероватно у наредна два-три дана. И вероватно ће тад да се угаси, ако се не угаси, наставиће да путује Атлантиком и постаће обичан циклон, вантропски циклон", рекао је Ђурђевић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Ураган се гаси кад уђе на копно пошто остаје без свог главног извора енергије – водене паре. 

Урагани у Србији не могу да постоје 

Поједини грађани сумњају да је јак ураган "Доријан" донео Србији пад температуре. Ђурђевић указује да су смо превише удаљени да би то на нашу климу могло да утиче.

"Цела атмосфера јесте повезана али у овом случају урагани не утичу на то да ли ће код нас доћи до пада температуре. Урагане код нас не могу да постоје. Најближи томе јесу медитерански мини урагани – подсећају на ураган, мањих су размера и повремено се дешавају на Медитерану", наводи климатолог.

Нас, каже, треба да брине оно што у Србији прави проблеме – олјујно невреме, суша, топлотни таласи.

"Клима се променила и код нас, евидентиране су промене и треба да мењамо инфраструктуру, да променимо понашање. Тај процес прилагођавања очекује све земље на планети", кае Ђурђевић.

Сматра да је за Војводину неопходно пошумљавање, јер је због пољопривреде искрчена као и остатак Панонске низије,

"Ако се пошуми могао би да се реши проблем одношења тог површинског слоја тла. Због те ерозије може да се смањи квалитет тла. Такође, и снежни наноси могу да се смање, јер би шуме ублажиле ветрове који праве снежне наносе", напомиње Ђурђевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи